Update resultaten Monitor biologische medicijnen

Ongeveer de helft (51,5%) van de deelnemers van de Monitor biologische medicijnen heeft tenminste één bijwerking ervaren bij een biological. Het vaakst werden injectieplaatsreacties gemeld, gevolgd door infecties en huidreacties. Bot- en spierklachten waren het meest belastend, op de voet gevolgd door infecties en maagdarmklachten.

Dit blijkt uit de voorlopige resultaten. In de Monitor biologische medicijnen krijgen patiënten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen iedere twee maanden een online vragenlijst. Hierin wordt gevraagd naar het biologisch medicijn dat zij gebruiken en of er bijwerkingen optreden.

Tot eind 2019 deden 1.377 patiënten mee uit negen ziekenhuizen. De Monitor biologische medicijnen loopt nog tot en met het eind van dit jaar door.

Bekijk hier algemene resultaten van de Monitor biologische medicijnen

Bekijk de resultaten per ziektebeeld.
-Artritis psoriatica
-Axiale spondyloartritis
-Inflammatoire darmziekten 
-Psoriasis 
-Reumatoïde artritis

De resultatenpagina’s met uitkomsten tot en met 2018 kunt u hier vinden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Update resultaten Monitor biologische medicijnen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 05 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!