Patiënten gaven aan infecties als meest belastend te ervaren

De Monitor biologische geneesmiddelen is afgerond. Ongeveer de helft (52,8%) van de deelnemers heeft tenminste één bijwerking ervaren bij een biological. Het vaakst werden injectieplaatsreacties gemeld, gevolgd door infecties en huidreacties. Patiënten gaven aan infecties als meest belastend te ervaren.

Tussen 2017 en 2020 deden er 1.382 patiënten uit negen ziekenhuizen mee en hebben zij samen 9.370 vragenlijsten ingevuld. Patiënten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen kregen iedere twee maanden een online vragenlijst. Hierin werd gevraagd naar het biologisch geneesmiddel dat zij gebruikten en of er bijwerkingen optraden.

Hieronder zijn de algemene resultaten en resultaten per ziektebeeld te zien.

Algemene resultaten
Artritis psoriatica
Axiale spondyloartritis
Inflammatoire darmziekten
Psoriasis
Reumatoïde artritis
 
Meer informatie (en uitkomsten) kunt u hier vinden


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Resultaten Monitor biologische geneesmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!