PrEP (Pre-ExpositieProfylaxe) wordt voorgeschreven aan mensen met een substantieel risico op hiv, ter voorkoming van een hiv-infectie

Openbare apotheken verstrekten in 2022 bijna 12.000 keer een PrEP-pil aan zo’n 5000 unieke gebruikers. Het aantal uitgiftes was daarmee 30% hoger dan in 2021. Het aantal vervolguitgiftes steeg met 25% ten opzichte van een jaar eerder en het aantal eerste uitgiftes nam toe met 47%. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

PrEP (Pre-ExpositieProfylaxe) wordt voorgeschreven aan mensen met een substantieel risico op hiv, ter voorkoming van een hiv-infectie. Voor deze preventieve toepassing is het combinatiepreparaat emtricitabine met tenofovir disoproxil (merknaam Truvada) geregistreerd. Dit geneesmiddel wordt ook gebruikt voor de behandeling van een hiv-infectie, maar in dat geval altijd gecombineerd met andere hiv-medicatie. Bij PrEP wordt het als monotherapie toegepast.

Naast medicatie bestaat een PrEP-behandeling uit gerelateerde zorg eromheen. Zo moet een gebruiker zich elke drie maanden laten testen op soa’s en hiv en wordt de nierfunctie gecontroleerd. Anders dan voor de behandeling van een hiv-infectie, wordt een recept voor emtricitabine/tenofovir disoproxil als PrEP niet vergoed door zorgverzekeraars. Op basis van dit betalerskenmerk kan de SFK PrEP-verstrekkingen onderscheiden van reguliere hiv-medicatie.

Pilot
In de tweede helft van 2019 startte een landelijke pilot met een looptijd van vijf jaar, waarbij een gelimiteerd aantal mensen in aanmerking komt voor gesubsidieerde PrEP-medicatie en PrEP-zorg via de GGD. Anderen kunnen PrEP op recept van een huisarts verkrijgen via de openbare apotheek.

Na een aanvankelijke toename in het aantal PrEP-verstrekkingen door openbare apotheken sinds 2018 nam het aantal uitgiftes sinds de start van de pilot fors af. Ook het uitbreken van de COVID 19-pandemie in maart 2020 en de daarop volgende lockdowns droegen vermoedelijk bij aan de afname. In 2019 verstrekten apotheken nog bijna 15.000 keer PrEP, maar in 2020 en 2021 was dat in beide jaren nog slechts ongeveer 9000 keer. In 2022 verstrekten openbare apotheken bijna 12.000 keer PrEP, 30% meer dan in 2021, maar nog altijd minder dan in 2019.

Apotheken deden in 2022 vooral meer eerste uitgiftes: deze stegen met 47% ten opzichte van 2021, terwijl het aantal vervolguitgiftes met 25% minder hard toenam. In totaal telde de SFK in 2022 zo’n 5000 unieke PrEP-gebruikers.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 04 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!