Nederlandse apotheken verstrekten vorig jaar 232 miljoen keer een receptplichtig geneesmiddel ongeacht de vergoedingsstatus

Nederlandse apotheken verstrekten in 2018 gezamenlijk 232 miljoen keer een receptplichtig geneesmiddel. Daarvoor waren 246 miljoen handelsverpakkingen nodig. Dat komt per verstrekking gemiddeld uit op 1,06 verpakkingen. Zonder de verstrekkingen in weekmedicatierollen bestaat de gemiddelde verstrekking uit 1,67 verpakkingen. Dit meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Nederlandse apotheken verstrekten vorig jaar 232 miljoen keer een receptplichtig geneesmiddel ongeacht de vergoedingsstatus. De meeste verstrekkingen betrof ‘gewone’ tabletten, bijna 46%. Daarna volgen de verstrekkingen van tabletten met gereguleerde afgifte, verstrekkingen met filmomhulde tabletten en verstrekkingen met maagsapresistente tabletten, alle met een aandeel dat onder de 8% ligt. 

Pas op plaats elf en twaalf komen toedieningsvormen die niet verdeeld zijn in afgepaste hoeveelheden. Dat zijn respectievelijk de oogdruppels, die 1,7% van de verstrekkingen uitmaken, en tubes met crème (1,6%). Apotheken hebben in 2018 geneesmiddelen verstrekt in meer dan 130 verschillende toedieningsvormen, zoals die in de G-Standaard zijn opgenomen. 

Verpakkingen
Apotheken kochten voor de genoemde 232 miljoen verstrekkingen 246 miljoen handelsverpakkingen in. Er is een grote diversiteit aan verpakkingen. Een kleine greep: verpakkingen met tabletten, los en in strips en in allerlei hoeveelheden, tubes met crème of zalf en dosisaerosolen met vele pufjes. Van alle ingekochte handelsverpakkingen ging het bij 103 miljoen om ‘gewone’ tabletten. De gemiddelde verpakking van tabletten bleek 49 stuks te bevatten. 

Apotheken gebruikten voor het vullen van medicatierollen ten behoeve van weekleveringen verpakkingen met meer tabletten; de gemiddelde inhoud daarvan kwam uit op 69 stuks. Zo zijn er van sommige tabletten handelsverpakkingen met duizend stuks, los in een pot. Daardoor zijn voor een gemiddelde verstrekking van tabletten in een weeklevering maar 0,19 handelsverpakkingen nodig. Voor een gemiddelde ‘normale’ verstrekking van tabletten – zonder weekleveringen – komt dat neer op 1,67 verpakkingen.

Hoeveelheden
Een gemiddelde verstrekking in een apotheek – buiten de weekleveringen – bestond in 2018 uit 65,5 eenheden. Eenheden is hier een verzamelterm om de hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen in uit te drukken. Voor tabletten en capsules is dat ‘stuks’, voor crèmes en zalven ‘gram’ en voor geneesmiddelen in vloeibare vorm ‘milliliter’. Een gemiddelde verstrekking voor een weeklevering bestond vorig jaar uit gemiddeld 12,4 eenheden (vooral stuks) van een geneesmiddel. 

Toedieningsvormen als dosis-aerosolen – toegepast bij luchtweg-aandoeningen – nemen een bijzondere positie in. Ze worden verstrekt in stuks, maar gedoseerd in doses. De verstrekte dosisaerosolen bevatten gemiddeld 152 doses. In onderstaande figuur (Zie hier) worden de aandelen van de verstrekte aantallen van toedieningsvormen met een afgepaste hoeveelheid geneesmiddel vergeleken. Daarbij is ervoor gekozen de verstrekte hoeveelheid voor onder meer tabletten uit te drukken in ‘stuks’ en die voor onder meer dosisaerosolen in ‘doses’.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 246 miljoen verpakkingen ingekocht door apotheken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 15 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!