Krachten bundeling op afdelingen huisartsengeneeskunde om geanomiseerde zorggegevens te verzamelen en te beheren in hun onderzoekdatabases

De afdelingen huisartsgeneeskunde van UMCU, UMCG en VUmc hebben de krachten gebundeld om de geanonimiseerde zorggegevens van een groot aantal huisartsenpraktijken in de regio's Groningen/Drente/Friesland en de kop van Overijssel, Utrecht en Amsterdam/Noord-Holland op een identieke en veilige manier te verzamelen, te bewerken en gezamenlijk te beheren in hun onderzoeksdatabases.

Door deze identieke verzamelwijze en infrastructuur kunnen de gegevens uit de afzonderlijke databases eenvoudig worden samengevoegd. Zo is betrouwbare informatie over bijvoorbeeld de prevalentie van ziekte bij verschillende patiëntengroepen te verkrijgen, of kan variatie tussen praktijken en regio's in beeld gebracht worden. De drie afdelingshoofden, prof. Henriëtte van der Horst (VUmc), prof. Marjolein Berger (UMCG), en prof. Niek de Wit (UMCU) zien veel mogelijkheden: "In grote databases met veel patiënten en veel informatie over die patiënten, kun je onderzoek doen naar relatief weinig voorkomende ziektes en bijvoorbeeld voorspellers van kanker identificeren zodat je  wellicht eerder een diagnose kunt stellen en passende behandeling kunt inzetten."

De UMCs werken voor de ondersteunende techniek samen met de ICT- dienstverleners Calculus/Proigia en ZorgTTP. Het databasesysteem is zo ingericht dat data door versleuteling niet te herleiden zijn tot de identiteit van de patiënt, maar wel op een veilige en verantwoorde wijze kunnen worden gekoppeld aan data uit andere informatiesystemen van onder meer ziekenhuizen, laboratoriumorganisaties, of gemeentes. Dat levert interessante mogelijkheden op voor het doen van (gezamenlijk) onderzoek. Onderzoekers krijgen alleen toegang tot data die voor hun onderzoeksvraag relevant zijn. Een panel van huisartsen en wetenschappers beoordeelt kwaliteit en relevantie van de onderzoeksvoorstellen voordat de onderzoekers toegang krijgen tot de data. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om spiegelinformatie te genereren die gebruikt kan worden voor verbetering van de kwaliteit van zorg, voor beleidsondersteuning en voor onderwijsdoeleinden.

De drie centra sloten op donderdag 26 oktober jl. een samenwerkingsovereenkomst met genoemde ICT- dienstverleners. Andere afdelingen huisartsgeneeskunde van de UMCs hebben ook interesse in deelname aan de database-infrastructuur.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Unieke samenwerking in databeheer om huisartsenzorg te ondersteunen
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!