Saskia Duijs, Tineke Abma en Petra Verdonk, onderzoekers bij metamedica, hebben samen met Carel Hulshof (NVAB) een subsidie van ZonMW van 355.000 euro ontvangen voor het project 'Negotiating health: the interplay between health, labour participation and informal care responsibilities from an intersectional perspective'.

Ze gaan een groot participatief gezondheidsonderzoek doen naar en met medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers in verpleeghuizen met als vraagstelling: hoe 'managen' zij hun gezondheid, werk, vrijwilligerswerk en mantelzorg?.

Achtergrond project

De betaalbaarheid van de verzorgingsstaat is een thema in alle Westerse landen. In Nederland wordt hierbij als oplossing naar de 'participatiesamenleving' gekeken. Zorg wordt teruggelegd naar lager geschoolde medewerkers, naar vrijwilligers en naar mantelzorgers. Veranderingen op de arbeidsmarkt, zoals flexibeler arbeid, minder vaste banen en grotere baanonzekerheid, maar ook een toenemende werkdruk in de zorg door een toenemende zorgvraag treffen deze zelfde groep. De consequenties van beide ontwikkelingen zijn groter voor vrouwen, vaak lager opgeleid en migrant, omdat zij meer zorgverantwoordelijkheden hebben zowel betaald als onbetaald.

Het is niet bekend hoe deze groep de eigen gezondheid beschermt, op welke wijze organisaties en sociale omgeving een (moreel) appel doen op medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers om zorg op zich te nemen, al dan niet ten koste van de eigen gezondheid. Het is niet ondenkbaar dat ongelijkheid tussen mannen en vrouwen door de transitie in de zorg wordt vergroot, en dat daarmee gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen juist worden versterkt.

De onderzoekers zijn nieuwsgierig naar de ervaringen van mannen en vrouwen (45+) met diverse achtergronden die met de transitie in de zorg en de eisen van de participatiesamenleving geconfronteerd worden. Zij vragen zich af hoe gender en diversiteit een rol spelen in wie geacht wordt wat te doen, wanneer, waar, en hoe, onder welke omstandigheden, en welke consequenties dat heeft voor de gezondheid en de participatie van de betrokkenen.

Bron: VUmc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!