Er is een daling van 11% te zien ten opzichte van 2016

In 2017 daalde het aantal tbc-patiënten in Nederland voor het eerst sinds de eerste registratie in 1950 onder de 800 tbc-patiënten (787). Dat is 11% minder dan in 2016. 463 tbc-patiënten hadden longtuberculose, waarvan 203 de meest besmettelijke vorm (open tuberculose). Bij de overige 324 patiënten presenteerde de tbc zich buiten de longen. Dit blijkt uit de kerncijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Bijna driekwart van de tbc-patiënten in Nederland is geboren in landen waar tuberculose veel voorkomt, zoals in Afrika en Azië. De behandeling van tbc bestaat uit een combinatie van verschillende soorten antibiotica. Bij elf patiënten was sprake van een ernstige vorm van resistentie tegen antibiotica. 

Bij 1773 personen werd in 2017 een latente tuberculose-infectie gerapporteerd. Dat betekent dat je wel besmet bent geraakt met de tbc-bacterie maar niet ziek bent. 

Wat is tuberculose?
Tuberculose is een meldingsplichtige infectieziekte die door een bacterie wordt veroorzaakt. Mensen kunnen de bacterie lang bij zich dragen zonder er ziek van te worden (latente tbc-infectie). Later kan de ziekte alsnog optreden. Asielzoekers en immigranten uit landen waar tbc veel voorkomt, worden bij binnenkomst in Nederland gescreend op de ziekte.

Behandeling
Tuberculose is over het algemeen goed te behandelen met antibiotica, maar patiënten moeten daarvoor minimaal zes maanden dagelijks medicijnen innemen. 

Wereld Tuberculose Dag
Op 24 maart is het Wereld Tuberculose Dag die bedoeld is om bewustwording te creëren over de wereldwijde verspreiding van tuberculose en de bestrijding hiervan. KNCV Tuberculosefonds heeft hierover een nieuwsbericht uitgebracht.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Steeds minder tbc-patiënten in Nederland
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 19 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!