(advertentie)

GHB was in 2017 betrokken bij 22% van de incidenten die in de Monitor Drugsincidenten (MDI) zijn gerapporteerd

Het gebruik van GHB in de algemene bevolking is vrij beperkt, maar er zijn wel relatief veel acute gezondheidsincidenten met het sterk verslavende middel. We hebben de feiten en cijfers uit de verschillende rapporten samengevat.

Naar aanleiding van een artikel in NRC over een toename van het aantal GHB gebruikers op de eerste hulp, heeft het Trimbos instituut de belangrijkste gegevens nog eens op een rij gezet.

Het gebruik van GHB in de algemene populatie is vrij beperkt, maar er zijn relatief veel acute gezondheidsincidenten

In 2016 gebruikte ongeveer 40.000 volwassenen het middel “in het afgelopen jaar”. GHB was in 2017 betrokken bij 22% van de incidenten die in de Monitor Drugsincidenten (MDI) zijn gerapporteerd. Dat is veel in vergelijking met andere middelen, die vaker gebruikt worden maar waar minder incidenten mee zijn. 

Zo heeft cannabis 880.000 laatste jaar gebruikers in 2016 en was in 2017 bij 25% van de incidenten sprake van cannabisgebruik. Xtc telt 390.000 laatste jaar gebruikers en bij 30% van de incidenten was sprake van xtc gebruik.

De mate van vergiftiging bij GHB-incidenten is zorgwekkend hoog en substantieel hoger dan bij de andere drugs 

Gegevens van spoedeisende eerste hulp afdelingen (SEH’s) uit de MDI laten zien dat 85% van de patiënten onder invloed van GHB een matige of ernstige vergiftiging heeft. Dat wil zeggen dat zij niet goed of helemaal niet meer aanspreekbaar zijn. Een deel van hen is in coma. Bij de ambulances is de mate van vergiftiging nog hoger: 88% heeft na gebruik van GHB als enige drug (al dan niet in combinatie met alcohol) een matige of ernstige vergiftiging. Op EHBO-posten is dat 62%, schrikbarend hoog in vergelijking met cannabis (15%), xtc (22%) en amfetamine (14%).

De Randstad en daarbuiten 
Buiten de Randstad speelt GHB een relatief grote rol in het aantal acute drugsgerelateerde gezondheidsincidenten; in de Randstad is echter het absolute aantal hoog, omdat daar nu eenmaal veel meer drugsincidenten zijn.

GHB-vergiftigingen maken in de Randstad, ten opzichte van andere drugs, een beperkt deel uit van alle acute gezondheidsproblemen na drugsgebruik. Buiten de Randstad maakt GHB een veel groter deel uit van de acute incidenten. Maar: omdat er veel meer gezondheidsincidenten na drugsgebruik zijn in de Randstad dan daarbuiten, is het absolute aantal GHB incidenten in steden als Amsterdam en Rotterdam ook groot.

Nog een aantal feiten op een rij: 

Een GHB-coma is een ernstige complicatie
Tijdens een coma zijn reflexen minder of afwezig en kan je stikken in braaksel of spuug. Tijdens een coma daalt de ademhaling en ontstaat zuurstoftekort in de hersenen. Dat kan schade geven aan hersenfuncties; zeker als een gebruiker vaker in coma belandt. Tijdens een coma weet je niet wat anderen met je doen en ben je dus erg kwetsbaar, bijvoorbeeld voor seksueel misbruik of diefstal. 

GHB is een zwaar verslavende stof
GHB-gebruikers kunnen in korte tijd verslaafd raken. Veel GHB-verslaafden hebben lange tijd zelf niet door dat ze verslaafd zijn. Afkicken van een GHB-verslaving is heel moeilijk. De kans op terugval na afkicken is heel groot. Als iemand die verslaafd is aan GHB plotseling stopt met gebruik kunnen de acute onttrekkingsverschijnselen levensbedreigend zijn.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : RIVM
Bron bij dit artikel: : Trimbos-instituut
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/cijfers-over-ghb-gebruikers-en-incidenten
Originele titel: Cijfers over GHB: gebruikers en incidenten
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2018-11-05

Relevante artikelen ...

Tijdens corona uitbraak urgente oncologische zorg niet gestopt In de periode van 13 maart tot 22 mei is het aantal patiënten met een oncologische zorgvraag dat door de huisarts naar het ziekenhuis is verwezen met ... Acute zorg Wed, 27 May 2020, 14:01:14
Omeprazol meeste gebruikte maagbeschermer in 2019 Maagbeschermers behoren alleen tot het basispakket voor mensen die daarop langdurig zijn aangewezen Nederlandse apothekers verstrekten in 2019 aan 1,... Acute zorg Thu, 30 Jan 2020, 12:17:30
Risico’s onder receptloze gebruikers van Ritalin is groot Studenten gebruiken Ritalin zonder voorschrift om beter te kunnen studeren Het oneigenlijk gebruik van Ritalin, dus zonder voorschrift van een arts, ... Acute zorg Thu, 14 Nov 2019, 19:47:06
Grote stijging ketamine-incidenten Ketamine zorgt onder andere voor dissociatieve effecten Na een daling tussen 2013 en 2017 steeg het aandeel van xtc-intoxicaties op EHBO-posten in 20... Acute zorg Mon, 07 Oct 2019, 18:06:55
Maagzuurremmer ranitidine teruggeroepen Er zit mogelijk een vervuiling met NDMA in Een groot deel van de ranitidine op de Nederlandse markt wordt teruggeroepen. Dat hebben de betrokken re... Acute zorg Sat, 05 Oct 2019, 11:24:43
Orale anticoagulantia (DOAC) winnen steeds meer terrein Openbare apotheken verstrekten in de eerste helft van 2019 aan 520.000 patiënten een oraal anticoagulantium ter preventie van trombose Het gebruik va... Acute zorg Thu, 12 Sep 2019, 17:57:12