GHB was in 2017 betrokken bij 22% van de incidenten die in de Monitor Drugsincidenten (MDI) zijn gerapporteerd

Het gebruik van GHB in de algemene bevolking is vrij beperkt, maar er zijn wel relatief veel acute gezondheidsincidenten met het sterk verslavende middel. We hebben de feiten en cijfers uit de verschillende rapporten samengevat.

Naar aanleiding van een artikel in NRC over een toename van het aantal GHB gebruikers op de eerste hulp, heeft het Trimbos instituut de belangrijkste gegevens nog eens op een rij gezet.

Het gebruik van GHB in de algemene populatie is vrij beperkt, maar er zijn relatief veel acute gezondheidsincidenten

In 2016 gebruikte ongeveer 40.000 volwassenen het middel “in het afgelopen jaar”. GHB was in 2017 betrokken bij 22% van de incidenten die in de Monitor Drugsincidenten (MDI) zijn gerapporteerd. Dat is veel in vergelijking met andere middelen, die vaker gebruikt worden maar waar minder incidenten mee zijn. 

Zo heeft cannabis 880.000 laatste jaar gebruikers in 2016 en was in 2017 bij 25% van de incidenten sprake van cannabisgebruik. Xtc telt 390.000 laatste jaar gebruikers en bij 30% van de incidenten was sprake van xtc gebruik.

De mate van vergiftiging bij GHB-incidenten is zorgwekkend hoog en substantieel hoger dan bij de andere drugs 

Gegevens van spoedeisende eerste hulp afdelingen (SEH’s) uit de MDI laten zien dat 85% van de patiënten onder invloed van GHB een matige of ernstige vergiftiging heeft. Dat wil zeggen dat zij niet goed of helemaal niet meer aanspreekbaar zijn. Een deel van hen is in coma. Bij de ambulances is de mate van vergiftiging nog hoger: 88% heeft na gebruik van GHB als enige drug (al dan niet in combinatie met alcohol) een matige of ernstige vergiftiging. Op EHBO-posten is dat 62%, schrikbarend hoog in vergelijking met cannabis (15%), xtc (22%) en amfetamine (14%).

De Randstad en daarbuiten 
Buiten de Randstad speelt GHB een relatief grote rol in het aantal acute drugsgerelateerde gezondheidsincidenten; in de Randstad is echter het absolute aantal hoog, omdat daar nu eenmaal veel meer drugsincidenten zijn.

GHB-vergiftigingen maken in de Randstad, ten opzichte van andere drugs, een beperkt deel uit van alle acute gezondheidsproblemen na drugsgebruik. Buiten de Randstad maakt GHB een veel groter deel uit van de acute incidenten. Maar: omdat er veel meer gezondheidsincidenten na drugsgebruik zijn in de Randstad dan daarbuiten, is het absolute aantal GHB incidenten in steden als Amsterdam en Rotterdam ook groot.

Nog een aantal feiten op een rij: 

Een GHB-coma is een ernstige complicatie
Tijdens een coma zijn reflexen minder of afwezig en kan je stikken in braaksel of spuug. Tijdens een coma daalt de ademhaling en ontstaat zuurstoftekort in de hersenen. Dat kan schade geven aan hersenfuncties; zeker als een gebruiker vaker in coma belandt. Tijdens een coma weet je niet wat anderen met je doen en ben je dus erg kwetsbaar, bijvoorbeeld voor seksueel misbruik of diefstal. 

GHB is een zwaar verslavende stof
GHB-gebruikers kunnen in korte tijd verslaafd raken. Veel GHB-verslaafden hebben lange tijd zelf niet door dat ze verslaafd zijn. Afkicken van een GHB-verslaving is heel moeilijk. De kans op terugval na afkicken is heel groot. Als iemand die verslaafd is aan GHB plotseling stopt met gebruik kunnen de acute onttrekkingsverschijnselen levensbedreigend zijn.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : RIVM
Bron bij dit artikel: : Trimbos-instituut
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/cijfers-over-ghb-gebruikers-en-incidenten
Originele titel: Cijfers over GHB: gebruikers en incidenten
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2018-11-05

Relevante artikelen ...

5 puntenplan Acute Zorg In een position paper geven de Nederlandse ziekenhuizen aan wat nodig is om toekomst-bestendige acute zorg te realiseren Elke burger moet kunnen reke... Acute zorg Mon, 09 Aug 2021, 12:47:57
Zichtbaar coronaeffect in meldingen bij NVIC In 2020 ontving het NVIC 47.235 telefonische informatieverzoeken over vergiftigingen bij 34.093 mensen en 9.056 dieren Het aantal meldingen van spati... Acute zorg Mon, 05 Jul 2021, 14:51:39
Zeer gevaarlijke pillen in omloop! Het betreft donkerroze, driehoekvormige pillen met een Tesla-logo Sinds begin april zijn er enkele pillen die verkocht waren als pillen met daarin de... Acute zorg Fri, 16 Apr 2021, 12:35:18
Minder astma/COPD-middelen voorgeschreven Ongeveer 80.000 gebruikers minder dan in 2020 Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2020 aan 1,46 miljoen mensen een astma/COPD-geneesmidde... Acute zorg Fri, 19 Mar 2021, 15:14:01
Tijdens corona uitbraak urgente oncologische zorg niet gestopt In de periode van 13 maart tot 22 mei is het aantal patiënten met een oncologische zorgvraag dat door de huisarts naar het ziekenhuis is verwezen met ... Acute zorg Wed, 27 May 2020, 14:01:14
Gebruik van zeer zware pijnstillers moet worden teruggedrongen Zware pijnstillers zijn effectief en onmisbaar in het bestrijden van pijn, maar aan het gebruik kleven risico’s Minister Bruno Bruins (Medische Zorg)... Acute zorg Sat, 02 Feb 2019, 18:52:04