Vorig jaar bleek dat maar liefst 3.3 miljoen Nederlanders een psychische aandoening hebben

Veel kinderen groeien op in een gezin met één of twee ouders met een psychische aandoening of een drugs- of alcoholstoornis. Deze kinderen, afgekort ook wel KOPP/KOV genoemd, lopen een verhoogd risico om op latere leeftijd zelf ook psychische problemen te ontwikkelen. Op basis van nieuwe berekeningen schat het Trimbos-instituut dat inmiddels meer dan een kwart van de thuiswonende kinderen in Nederland in een KOPP/KOV-gezin opgroeit.

Vorig jaar bleek dat maar liefst 3.3 miljoen Nederlanders een psychische aandoening hebben. Nu schatten we dat er in Nederland 671.000 ouders met een psychische aandoening en/of middelenstoornis zijn. Ongeveer 900.000 kinderen onder de 18 jaar groeien in Nederland op met een ouder met een psychische aandoening en/of drugs- of alcoholstoornis. Dat betekent dat ruim een kwart (27,9%) van alle thuiswonende kinderen een ouder heeft met een psychisch probleem of een verslaving (KOPP/KOV).

De nieuwe cijfers met betrekking tot KOPP/KOV zijn gebaseerd op gegevens uit onder andere de NEMESIS-3 studie, een langlopende landelijke studie naar de psychische gezondheid van volwassen Nederlanders. Op basis van deze gegevens hebben we een schatting gemaakt van het aantal ouders met een psychische aandoening of middelenstoornis in Nederland en het aantal kinderen dat bij deze ouders opgroeit.

Dieper de cijfers in
Het aantal kinderen met een ouder met twee of meer psychische aandoeningen schatten we rond 392.000. Verder hebben maar liefst 59.000 kinderen een ouder met zowel psychische problemen als een verslaving, oftewel een dubbele diagnose. Meer dan de helft van de ouders in KOPP/KOV-gezinnen had het afgelopen jaar contact met een hulpverlener werkzaam in de algemene gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg voor hun psychische klachten.

“Een groot deel van de ouders is in contact (geweest) met een hulpverlener. Dat sterkt ons in het idee dat we KOPP/KOV voor hulp en ondersteuning kunnen bereiken via de volwassenzorg. Tegelijkertijd is er een groep kinderen, die bijna net zo groot is, waar dit niet voor geldt. Voor deze kinderen is het nodig dat we andere manieren vinden om hen met preventie te kunnen bereiken.” – Anouk de Gee, Projectleider KOPP/KOV

Tot slot is het belangrijk om te melden dat wanneer we het hier hebben over ouders met een psychische aandoening of middelenstoornis, deze cijfers alleen betrekking hebben op ouders met een stemmingsstoornis (zoals een depressie), angststoornis, ADHD en/of een drugs- of alcoholstoornis. Om de cijfers meer toe te spitsen op kinderen van ouders met een zwaardere ziektelast, zijn specifieke fobieën en milde middelenstoornissen buiten beschouwing gelaten. Andere psychische aandoeningen zoals borderline persoonlijkheidsstoornis, schizofrenie of eetstoornissen (zoals anorexia) zijn niet meegenomen in de studie waar deze cijfers op gebaseerd zijn.

Meer informatie
> Bekijk hier de cijferpagina in het KOPP/KOV dossier
> Lees hier meer over de NEMESIS-3 studie
> Vragen over mentale gezondheid? Ga naar mentaalvitaal.nl

Bron: Trimbos-instituut


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Trimbos-instituut / Anouk de Gee
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Trimbos-instituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Het aantal kinderen dat opgroeit met een ouder met psychische problemen of een verslaving is gegroeid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 07 sep 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!