Vanaf 9 februari 2019 moet op iedere verpakking van een UR-geneesmiddel een unieke code staan

De stabilisatieperiode (soft launch) van de implementatie van de nieuwe veiligheidskenmerken (FMD) voor geneesmiddelen wordt éénmalig verlengd tot 1 oktober 2019. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten.

Vanaf 9 februari 2019 moet op iedere verpakking van een UR-geneesmiddel een unieke code staan. UR-geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn. Ook moeten fabrikanten iedere verpakking voorzien van een middel tegen knoeien, bijvoorbeeld een zegel. Dat staat in recente Europese wetgeving (de Falsified Medicines Directive - FMD).

Vervalsingen tegengaan
Deze veiligheidskenmerken hebben als doel om te voorkomen dat vervalste medicijnen  in het reguliere distributiekanaal van fabrikant tot apotheek, terechtkomen. Apothekers controleren aan de hand van deze veiligheidskenmerken de identiteit en authenticiteit van geneesmiddelen, voordat ze deze meegeven aan de patiënt. Daarmee wordt de patiëntveiligheid vergroot.
Om te voorkomen dat door technische onvolkomenheden van het systeem de geneesmiddelvoorziening in het geding zou komen, is in eerste instantie een stabilisatieperiode ingesteld die tot 9 juni 2019 zou duren. Tijdens deze periode dient een apotheek zelf te beoordelen of een foutmelding ook daadwerkelijk betekent dat er iets aan de hand is met het product. Dat geldt ook voor groothandels.

Niet-pluisgevoel
Drie maanden na de startdatum is het systeem verder verbeterd, maar gebruikers lopen nog steeds tegen technische problemen aan. Daarom heeft de IGJ, in het belang van een goede geneesmiddelenvoorziening, beslist om de stabilisatieperiode éénmalig te verlengen tot 1 oktober 2019.

Ook voor deze tweede fase geldt  dat meldingen die uit het systeem komen bij het scannen van de 2D code onderzocht moeten worden. Heeft de apotheekhoudende, of groothandel, geen aanleiding om te denken dat hier mogelijk sprake is van een vervalst product, dan mag het geneesmiddel ter hand gesteld of gedistribueerd worden. Maar als er een niet-pluisgevoel is, dan mag het geneesmiddel niet ter hand gesteld of gedistribueerd worden en moet er een melding gedaan worden bij de IGJ.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verlenging stabilisatieperiode (soft launch) veiligheidskenmerken geneesmiddelen tot 1 oktober 2019
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!