Visudyne wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van het netvlies

Er is nog steeds een wereldwijd tekort aan Visudyne (verteporfine), een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde oogziekten. Visudyne is een kritisch geneesmiddel, en er zijn geen alternatieven beschikbaar. Het tekort komt door aanhoudende productieproblemen bij de fabrikant in Amerika, de enige ter wereld die dit geneesmiddel maakt. Op dit moment kan de fabrikant minder produceren dan wereldwijd nodig is. De fabrikant verwacht dat Visudyne eind 2023 weer voldoende beschikbaar is.

Vorig jaar verwachtte de fabrikant nog dat het geneesmiddel medio 2022 weer beschikbaar zou zijn. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Macula
Visudyne wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van het netvlies, in het bijzonder de macula of de gele vlek, waarbij het gezichtsvermogen wordt aangetast. De macula is het centrale deel van het netvlies, waarmee iemand leest of gezichten herkent. Wanneer deze patiënten niet meer behandeld kunnen worden met Visudyne, kan dit leiden tot ernstige slechtziendheid of zelfs blindheid.

Prioriteringsschema
Er worden in Nederland jaarlijks ongeveer 700 patiënten met Visudyne behandeld voor de beschreven oogaandoeningen. Het medicijn wordt momenteel mondjesmaat geleverd. Er zijn geen alternatieven van dezelfde geneesmiddelengroep voor Visudyne. Eigen bereiding door apothekers is niet mogelijk omdat er geen grondstof beschikbaar is en de  bereiding van dit middel zeer complex is.

De Werkgroep Medische Retina van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) heeft vorig jaar al een prioriteringsschema opgesteld om patiënten tijdens de huidige schaarste van Visudyne zo goed mogelijk te helpen. Doel is om patiënten die het meest bedreigd worden met slechtziendheid als eerste te behandelen.

Patiënten
Patiënten worden door hun behandelend arts op de hoogte gebracht van het aanhoudende tekort van Visudyne en de gevolgen hiervan voor hun behandeling. Patiënten kunnen met vragen terecht bij hun behandelend oogarts. De Oogvereniging is ook geïnformeerd over het tekort aan dit medicijn.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van onder meer de geneesmiddelen en gezondheidszorg in Nederland. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen beoordeelt medicijnen en is betrokken bij de toelating op de markt. De IGJ en het CBG zijn samen betrokken bij het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

Publicaties
Kamerbrief tekort Visudyne

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : IGJ
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2022/04/20/aanhoudend-ernstig-tekort-aan-visudyne
Originele titel: Aanhoudend ernstig tekort aan Visudyne
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-04-21


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com