In heel Nederland kun je een tekenbeet krijgen

Bijna 1 op de 5 mensen die een tekenbeet meldt op Tekenradar.nl had meerdere tekenbeten tegelijk. Vind je bij het controleren van je lichaam een teek, zoek dan verder naar andere tekenbeten. Afgelopen jaar gaven mensen de meeste tekenbeten door vanuit Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Als je deze gegevens corrigeert voor het aantal inwoners is de top 3: Drenthe, Gelderland en Utrecht.

“Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen” is al een paar jaar de slogan van het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en Wageningen University. Uit informatie van tienduizenden meldingen op Tekenradar.nl blijkt dat je altijd moet blijven zoeken, nadat je 1 teek op je lichaam vindt. “De meeste mensen melden maar 1 teek. Maar bijna 1 op de 5 mensen meldt 2 of meer tekenbeten,” vertelt Kees van den Wijngaard, onderzoeker bij het RIVM. Vind je één of meer teken, meld het dan ook aan anderen met wie je op pad bent geweest. Zij kunnen zichzelf dan ook extra goed kunnen controleren.

Verdeling tekenbeten over het land
I
n heel Nederland kun je een tekenbeet krijgen. De onderzoekers van het RIVM en Wageningen University zien wel grote regionale verschillen in het aantal meldingen dat mensen via Tekenradar.nl doorgeven. Bijna een kwart van de tekenbeetmeldingen kwam uit Gelderland. Noord-Brabant en Noord-Holland komen op plaats 2 en 3 van provincies met de meeste tekenbeten. Als je het aantal meldingen aanpast voor het aantal inwoners dat in een provincie woont, dan vormen Drenthe, Gelderland en Utrecht de top 3.

Hemelvaart en Pinksteren
Tijdens het Hemelvaarts- en pinksterweekend gaan veel mensen kamperen, wandelen in het bos of BBQ’en in het park of in de tuin. Wie geniet van het groen, moet ook een tekencheck doen, helemaal nu. Van den Wijngaard: “Elk jaar in juni en juli krijgen we de meeste tekenbeetmeldingen binnen. Ongeveer de helft van alle meldingen per jaar worden in deze twee maanden op Tekenradar.nl gemeld.”

Ziek na een tekenbeet
Elk jaar bijten meer dan een miljoen teken iemand in Nederland. Van de 100 mensen die gebeten worden, krijgen 2 tot 3 de ziekte van Lyme. Teken kunnen ook andere ziekteverwekkers overdragen. Wie een vastgebeten teek snel verwijdert, heeft een kleinere kans om ziek te worden. Het is daarom verstandig om snel een tekencheck te doen nadat je in een groene omgeving bent geweest.

Controleer op tekenbeten
Heb je een of meerdere teken gevonden? Verwijder deze dan meteen en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van koorts of andere klachten. Kijk hier hoe je een teek het best kunt verwijderen.

Meedoen aan onderzoek
Al meer dan duizend mensen deden mee met ons lopende onderzoek naar tekenbeetziekten. Doet u ook mee? Wij zijn op zoek naar volwassenen met koorts na een tekenbeet. Ook zijn wij nog op zoek naar kinderen die starten met een antibioticabehandeling voor lymeziekte. Aanmelden kan via Tekenradar.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vaak meer dan 1 tekenbeet
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 30 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!