In totaal zijn tussen oktober 2018 en mei 2019 ongeveer 400.000 mensen ziek geworden door het griepvirus

De jaarlijkse griepepidemie in de winter van 2018/2019 was minder heftig dan het jaar daarvoor. Ongeveer 400.000 mensen hebben de griep gehad. Tijdens de vorige epidemie (2017/2018) werden zo’n 900.000 mensen ziek van het griepvirus. Het aantal patiënten met Legionella was in 2018 hoog. De laatste jaren is steeds een toename van Legionella te zien. De reden is nog onbekend. Dit staat in de jaarlijkse rapportage over griep en andere luchtweginfecties van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

Griep
In totaal zijn tussen oktober 2018 en mei 2019 ongeveer 400.000 mensen ziek geworden door het griepvirus. Naar schatting gingen 165.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg . In totaal werden 11.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis met klachten die veroorzaakt werden door het griepvirus. Dat is veel minder dan het jaar ervoor, toen werden 16.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis. De epidemie duurde 14 weken. Dat is langer dan het gemiddelde van negen weken in de afgelopen 20 jaar.

Legionella
In 2018 zijn het aantal meldingen van legionella (veteranenziekte) gestegen naar 584. De laatste jaren zien we telkens een toename van het aantal patiënten met Legionella. In 2017 waren er 561 patiënten en 454 in 2016. Zowel het aantal patiënten dat in Nederland besmet raakt neemt toe, maar ook het aantal patiënten wat in het buitenland ziek wordt. Ook in andere Europese landen is een stijging van patiënten met legionella. Wat deze stijging veroorzaakt is nog onduidelijk, verschillende onderzoeken zijn gestart om dit te achterhalen.

Surveillance
Elk jaar publiceert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  een overzicht van het aantal patiënten met griep en andere luchtweginfecties. Het rapport geeft ook aan hoe vaak andere ziekteverwekkers gemeld worden die luchtwegklachten veroorzaken. Voor deze ziekteverwekkers (zoals tuberculose, Q-koorts en papegaaienziekte) bleef het aantal meldingen gelijk.

Kijk hier voor de cijfers en feiten

Meer informatie
Rapport Surveillance of influenza and other respiratory infections: winter 2018/2019



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Griepepidemie afgelopen winter mild verlopen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!