Het Platform was in 2017 ingesteld met als doel om de inkoopkracht van de ziekenhuizen en zorgverzekeraars ten aanzien van dure geneesmiddelen te versterken

Minister Bruins heeft het eindrapport van het ‘Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen’ naar de Tweede Kamer gestuurd. 

Het Platform was in 2017 ingesteld met als doel om de inkoopkracht (bestaande uit inkoop, gepast gebruik en verantwoorde inzet) van de ziekenhuizen en zorgverzekeraars ten aanzien van dure geneesmiddelen te versterken. In het rapport kunt u lezen over ontwikkelingen en initiatieven die door de veldpartijen worden ontwikkeld. Voor zover bepaalde actielijnen nog niet zijn afgerond, biedt de eindrapportage belangrijke input bij de uitvoering van de 7 nieuwe actielijnen van het ‘Integraal pakket aan maatregelen ter borging van de betaalbaarheid en toegankelijkheid van dure geneesmiddelen’. 

Uitbreiding ‘Integraal pakket aan maatregelen’
Partijen hebben het ‘Integraal pakket aan maatregelen ter borging van de betaalbaarheid en toegankelijkheid van dure geneesmiddelen' uitgebreid. Hierover waren afspraken gemaakt in het hoofdlijnenakkoord msz. Er zijn zeven nieuwe actielijnen opgesteld. Dit betreft acties op gebieden zoals beheerste introductie van nieuwe geneesmiddelen, betere informatievoorziening, een decentrale sluis voor de inkoop en het versterken van gepast gebruik. De NVZ is trekker, samen met andere partijen, van meerdere actielijnen. De uitvoering van deze 7 actielijnen zal de komende jaren en belangrijke focus en impuls geven aan het beleid van alle MSZ partijen ten aanzien van dure geneesmiddelen. 

De 7 actielijnen dragen bij aan het betaalbaar houden van deze zorg, maar kunnen de problematiek niet geheel oplossen. Hiervoor is een fundamenteler aanpak nodig op internationaal niveau, waarbij afspraken worden gemaakt over onderwerpen als prijsvorming, markttoelating en marktbescherming. De minister is hiermee begonnen (BeNeLuxA (Oostenrijk), Ierland; “coaltion of the willing”), maar dit is een ingewikkeld proces. Het creëren van een duurzame farmaceutische sector is werk van lange adem.

Overheveling geneesmiddelen
Conform de afspraken in het hoofdlijnenakkoord wordt de overheveling voortgezet van groepen specialistische geneesmiddelen van de openbare apotheek naar het ziekenhuis. In de voortgangsbrief geneesmiddelenbeleid van december 2018 heeft de minister aangekondigd om de groep immunoglobulinen per 2021 over te hevelen. Per 1 januari 2021 zullen deze geneesmiddelen onderdeel zijn van de aanspraak op geneeskundige zorg. Hiervoor moeten verschillende activiteiten in gang worden gezet, zoals een aanpassing van de bekostiging. De NVZ zal samen met de NFU, de NVZA en FMS wederom een handboek opstellen met praktische informatie om de ziekenhuizen en professionals te ondersteunen bij de voorbereidingen. 

Partijen onderzoeken samen met VWS welke andere groepen geneesmiddelen in aanmerking komen voor overheveling. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar drie kandidaat geneesmiddelengroepen. Dit betreft de epoëtines, de CSF middelen (zoals groeifactoren voor witte bloedcellen) en de LHRH analogen (hormonale therapieën bij prostaatkanker en borstkanker). Deze groepen worden geanalyseerd aan de hand van het toetsingskader dat partijen over de overheveling hebben opgesteld. In het najaar moet hierover een besluit worden genomen.