Het Platform was in 2017 ingesteld met als doel om de inkoopkracht van de ziekenhuizen en zorgverzekeraars ten aanzien van dure geneesmiddelen te versterken

Minister Bruins heeft het eindrapport van het ‘Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen’ naar de Tweede Kamer gestuurd. 

Het Platform was in 2017 ingesteld met als doel om de inkoopkracht (bestaande uit inkoop, gepast gebruik en verantwoorde inzet) van de ziekenhuizen en zorgverzekeraars ten aanzien van dure geneesmiddelen te versterken. In het rapport kunt u lezen over ontwikkelingen en initiatieven die door de veldpartijen worden ontwikkeld. Voor zover bepaalde actielijnen nog niet zijn afgerond, biedt de eindrapportage belangrijke input bij de uitvoering van de 7 nieuwe actielijnen van het ‘Integraal pakket aan maatregelen ter borging van de betaalbaarheid en toegankelijkheid van dure geneesmiddelen’. 

Uitbreiding ‘Integraal pakket aan maatregelen’
Partijen hebben het ‘Integraal pakket aan maatregelen ter borging van de betaalbaarheid en toegankelijkheid van dure geneesmiddelen' uitgebreid. Hierover waren afspraken gemaakt in het hoofdlijnenakkoord msz. Er zijn zeven nieuwe actielijnen opgesteld. Dit betreft acties op gebieden zoals beheerste introductie van nieuwe geneesmiddelen, betere informatievoorziening, een decentrale sluis voor de inkoop en het versterken van gepast gebruik. De NVZ is trekker, samen met andere partijen, van meerdere actielijnen. De uitvoering van deze 7 actielijnen zal de komende jaren en belangrijke focus en impuls geven aan het beleid van alle MSZ partijen ten aanzien van dure geneesmiddelen. 

De 7 actielijnen dragen bij aan het betaalbaar houden van deze zorg, maar kunnen de problematiek niet geheel oplossen. Hiervoor is een fundamenteler aanpak nodig op internationaal niveau, waarbij afspraken worden gemaakt over onderwerpen als prijsvorming, markttoelating en marktbescherming. De minister is hiermee begonnen (BeNeLuxA (Oostenrijk), Ierland; “coaltion of the willing”), maar dit is een ingewikkeld proces. Het creëren van een duurzame farmaceutische sector is werk van lange adem.

Overheveling geneesmiddelen
Conform de afspraken in het hoofdlijnenakkoord wordt de overheveling voortgezet van groepen specialistische geneesmiddelen van de openbare apotheek naar het ziekenhuis. In de voortgangsbrief geneesmiddelenbeleid van december 2018 heeft de minister aangekondigd om de groep immunoglobulinen per 2021 over te hevelen. Per 1 januari 2021 zullen deze geneesmiddelen onderdeel zijn van de aanspraak op geneeskundige zorg. Hiervoor moeten verschillende activiteiten in gang worden gezet, zoals een aanpassing van de bekostiging. De NVZ zal samen met de NFU, de NVZA en FMS wederom een handboek opstellen met praktische informatie om de ziekenhuizen en professionals te ondersteunen bij de voorbereidingen. 

Partijen onderzoeken samen met VWS welke andere groepen geneesmiddelen in aanmerking komen voor overheveling. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar drie kandidaat geneesmiddelengroepen. Dit betreft de epoëtines, de CSF middelen (zoals groeifactoren voor witte bloedcellen) en de LHRH analogen (hormonale therapieën bij prostaatkanker en borstkanker). Deze groepen worden geanalyseerd aan de hand van het toetsingskader dat partijen over de overheveling hebben opgesteld. In het najaar moet hierover een besluit worden genomen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ontwikkelingen dure geneesmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!