De afgelopen weken is veel zorg die ziekenhuizen kunnen uitstellen afgezegd

Door de uitbraak van het coronavirus is de druk op de zorg groot. Naast goede zorg voor coronapatiënten is het belangrijk dat patiënten met andere gezondheidsproblemen ook geholpen worden. Om gezondheidsschade te voorkomen en om de wachttijden niet verder te laten oplopen. Op verzoek van het ministerie van VWS neemt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) regie over het gecoördineerd opstarten van de reguliere ziekenhuiszorg.

Een eerste stap is om in kaart te brengen hoeveel patiënten op zorg wachten. De focus ligt in eerste instantie op de meest noodzakelijke planbare ziekenhuiszorg. Maar we werken ook aan de overige ziekenhuiszorg en starten met de ggz, thuiszorg, eerstelijnszorg en de langdurige zorg. 

Inzicht
De afgelopen weken is veel zorg die ziekenhuizen kunnen uitstellen afgezegd. Eerst moeten we zo goed mogelijk zicht krijgen op de precieze aantallen patiënten waar het om gaat, waar ze wonen en wat voor zorg ze nodig hebben. Dat doen we in samenwerking met onder meer ZorgDomein, zorgaanbieders en Gupta Strategists, een onafhankelijk adviesbureau in de zorg. Daarnaast krijgen we hulp en ondersteuning van ziekenhuizen, zorgprofessionals, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties. In samenwerking met Zorginstituut Nederland en medisch professionals wordt de urgentie van de zorgvraag bepaald. Wanneer is zorg nodig binnen 24 uur? Binnen enkele dagen of een week? Binnen een maand?

Duiding
De data die we ophalen gaan we duiden in samenspraak met de ziekenhuizen. Met 4 ziekenhuizen hebben we hier al concrete afspraken over gemaakt. Het Antonius ziekenhuis, Isala, Rijnstate en het BovenIJ ziekenhuis hebben toestemming gegeven om hun data te gebruiken om inzichtelijk te maken wat zij aan uitgestelde zorg verwachten en hoe en in welke volgorde zij de zorg weer kunnen opstarten.

Initiatieven
Deze informatie vormt voor de NZa de basis om met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en relevante overheidsorganisaties de fasering te bepalen voor het opstarten van de reguliere zorg. Daarbij sluiten we zoveel mogelijk aan bij bestaande regionale en landelijke structuren en initiatieven. Wij brengen deze structuren en initiatieven de komende tijd in kaart. We vragen zorgverzekeraars, medisch professionals en zorgaanbieders om hun initiatief met ons te delen.

Waar kunnen mensen terecht?
Het is belangrijk dat mensen die zorg nodig hebben weten waar ze terecht kunnen. Daarom zullen wij samen met ziekenhuizen, andere zorgaanbieders, zorgverzekeraars, huisartsen, patiëntenorganisaties en het ministerie van VWS zorgen voor heldere communicatie voor patiënten en verzekerden. Bent u patiënt? Meldt u dan in eerste instantie bij uw eigen huisarts of behandelaar.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Inzicht in aantallen patiënten als eerste stap om reguliere ziekenhuiszorg op te starten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!