De belangrijkste verontreinigingen zijn gewasbeschermingsmiddelen, oplosmiddelen en andere industriële stoffen

Het grondwater bij drinkwaterwinningen in Nederland bevat bij 92 van de 156 onderzochte winningen sporen van menselijke verontreinigingen. De belangrijkste verontreinigingen zijn gewasbeschermingsmiddelen, oplosmiddelen en andere industriële stoffen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  over de periode 2000 tot en met 2018 op basis van wettelijke meetprogramma’s van drinkwaterbedrijven (REWAB).

De studie is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en is onderdeel van de rapportages voor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW Kaderrichtlijn Water ). Ten opzichte van de vorige inventarisatie (2000-2012) zijn concentraties van sommige stoffen afgenomen, terwijl andere juist zijn toegenomen of gelijk gebleven.

Het is van belang de kwaliteit van het grondwater dat wordt gebruikt om drinkwater van te maken, nauwlettend te volgen. Inzicht in het vóórkomen van oude en nieuwe verontreinigingen kan worden gebruikt om het grondwater beter te beschermen, de toelating van stoffen aan te passen of de zuiveringsinspanning van de drinkwaterbedrijven.

Download rapport
Trendanalyse grondwaterkwaliteit 2000 – 2018


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Trendanalyse grondwaterkwaliteit 2000 – 2018
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 02 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!