Met het NPA willen het ministerie van VWS en meer dan 70 partijen bijdragen aan een gezonder Nederland

De meer dan 70 partijen die eind 2018 het Nationaal Preventieakkoord (NPA) hebben afgesloten, zijn in 2019 met het overgrote deel van de afspraken aan de slag gegaan. Binnen alle drie de deelakkoorden is het grootste gedeelte van de afspraken in 2019 in uitvoering (62% voor roken, 80% voor overgewicht en 65% voor problematisch alcoholgebruik). Dat concludeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  in de eerste voortgangsrapportage over het NPA.

Met het NPA willen het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en meer dan 70 partijen bijdragen aan een gezonder Nederland. Zij willen dat in 2040 minder mensen roken, minder mensen overgewicht hebben en minder mensen problematisch alcohol gebruiken. Deze rapportage geeft de voortgang over 2019 van de uitvoering van de afspraken uit het NPA, met name richting het behalen van doelstellingen voor 2020.

Vanaf 2010 is een daling te zien in het aantal volwassen Nederlanders dat rookt naar 22% in 2019. De ambitie is dat in 2040 maximaal 5% van de volwassen Nederlanders nog rookt. Voor overgewicht is het doel om het aantal mensen met overgewicht terug te brengen tot minder dan 40% in 2040. In 2019 had 50% van de volwassenen overgewicht, gelijk aan 2018. In 2019 dronk 9% van de volwassen Nederlanders overmatig en 9% zwaar. Het streven is dat dit zowel voor overmatig als voor zwaar drinken in 2040 is gedaald tot maximaal 5%.

In het NPA is afgesproken dat het RIVM ieder jaar verslag uit zal brengen over de uitvoering van de gemaakte afspraken van het NPA en de ontwikkeling van de leefstijl. Door  een gerichte en herhaalde uitvraag bij alle deelnemende partijen is zo veel mogelijk concrete en cijfermatige voortgangsinfor­matie verzameld.

Binnen alle drie de deelakkoorden is het grootste gedeelte van de afspraken in 2019 in uitvoering (62% voor roken, 80% voor overgewicht en 65% voor problematisch alcoholgebruik). Een deel van de afspraken over roken (14 procent), overgewicht  (17 procent) en problematisch alcoholge­bruik (20 procent) is nog in de voorbereidende fase. Een klein deel van de afspraken (0%-10%) was nog niet gestart en een klein deel van de afspraken (2%-5%) was eind 2019 al afgerond. Voor de overige afspraken was de voortgang onbekend.  Deze rapportage geeft geen inschatting van de impact die dit eerste jaar heeft op het behalen van de ambities in 2040.

Voortgangsrapportage Nationaal Preventieakkoord 2019


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Grootste deel afspraken Nationaal Preventieakkoord in uitvoering
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!