Dit concludeert het RIVM in de voortgangsrapportage van het NPA

Van de voor 2020 gestelde doelen in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) om roken, overgewicht en problematisch drinken terug te dringen is een derde behaald. Een deel van de partijen geeft aan dat de uitbraak van het coronavirus eraan bijgedragen heeft dat doelen niet behaald zijn. Het is nog te vroeg om aan te geven wat dit betekent voor het behalen van de afgesproken ambities voor 2040. Dit concludeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de voortgangsrapportage van het NPA, die zij op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) jaarlijks maakt.

Voor 2020 waren 39 doelen gesteld. Daarvan zijn er dertien gehaald, en twee net niet. Bijna de helft (18) van de doelen is nog niet gehaald. Zo zijn bijvoorbeeld hogere accijnzen op tabak al wel ingevoerd, maar zijn kinderboerderijen en speeltuinen nog niet geheel rookvrij. Ook is het doel voor minder calorieën in A-merk frisdranken gehaald, maar sommige doelen voor minder calorieën in andere voedingsmiddelen nog niet. Voor scholen zijn inmiddels interventies voor alcoholpreventie aanwezig, maar er zijn nog geen oplossingen voor de beïnvloeding van jongeren door alcoholreclames. Van zes doelen voor 2020 is er nog te weinig informatie om te bepalen of ze zijn gehaald.

Het coronavirus heeft er volgens sommige partijen aan bijgedragen dat doelen voor 2020 niet zijn gehaald. Activiteiten konden niet doorgaan of zijn uitgesteld door bijvoorbeeld de maatregelen om contacten te beperken of doordat instanties gesloten waren. Ook hadden bijvoorbeeld de zorg, de horeca en het onderwijs vanwege corona regelmatig andere prioriteiten dan leefstijlpreventie.

Volgens eerdere schattingen van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  uit 2018 zouden de afspraken in het NPA ervoor kunnen zorgen dat minder dan 5% van de volwassenen rookt in 2040. Uit dezelfde schattingen bleek al dat extra afspraken nodig zijn om te bereiken dat er in 2040 geen jongeren en zwangere vrouwen roken, en om de ambities voor problematisch drinken of overgewicht in 2040 te halen. Het is nog niet duidelijk in welke mate de ambities van 2040 in de knel komen door de niet behaalde doelen in 2020.

Met de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord willen alle deelnemende partijen de leefstijl van Nederlanders helpen verbeteren. Het RIVM monitort jaarlijks de voortgang van deze afspraken. In 2023 rekent het RIVM opnieuw door wat de effecten van het akkoord zijn op het aantal rokers, problematische alcoholgebruikers en mensen met overgewicht in 2040. In het voorjaar maakte het RIVM samen met experts een inventarisatie van mogelijke aanvullende maatregelen om de ambities te halen.

Rapport: Voortgangsrapportage Nationaal Preventieakkoord 2020


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Een derde van de voor 2020 gestelde doelen in het Nationaal Preventieakkoord gehaald
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 juli 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!