Of mensen de app willen gebruiken, bepalen zij zelf

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de coronavirus-app CoronaMelder. Deze app, die mogelijk per 1 september landelijk ingevoerd wordt, is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen om een tweede coronagolf te voorkomen. Vanaf half augustus wordt in de praktijk getest hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. In de tweede helft van augustus spreekt de Tweede Kamer zich uit over CoronaMelder. Of mensen de app willen gebruiken, bepalen zij zelf.

Het coronavirus is nog steeds in Nederland. Daarom is het belangrijk dat mensen alert blijven en zich houden aan de basisregels: houd 1,5 meter afstand, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukke plekken en was vaak je handen. Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je testen. Alleen als nieuwe besmettingen snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij.

Dankzij de app krijgen meer mensen in korte tijd bericht dat ze ongeveer 15 minuten in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Dit kan een bekende zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand bij wie ze in de buurt zaten in het openbaar vervoer die ook de app op zijn of haar telefoon had staan. “Hierdoor bereikt CoronaMelder, ter aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD, ook mensen die een besmet persoon niet kent of herinnert”, aldus Annete de Boer, directeur Publieke Gezondheid van GGD Haaglanden. "Doordat al die mensen zich eerder kunnen laten testen, wordt de kans op verdere verspreiding van het virus beperkt. We hebben in de eerste golf gezien hoe het virus kan toeslaan. Daarom moeten we er samen alles aan doen om het coronavirus onder controle te krijgen.”

Van gebruikerstest tot praktijktest
Sinds het begin van de ontwikkeling van CoronaMelder zijn er wekelijks onderzoeken. Met gebruikers uit verschillende doelgroepen wordt getest of de app goed werkt en voldoet aan alle eisen op het gebied van privacy, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. De gebruikerstesten, technische testen en veldtesten worden gebruikt om de app continu te evalueren en te verbeteren. Vanaf 17 augustus vinden praktijktesten en uitvoeringstoetsen in meerdere GGD-regio’s plaats.

Vijf dingen die goed zijn om te weten over CoronaMelder

  1. De app is nog in ontwikkeling. Eind augustus wordt beslist of de app er komt.
  2. Het gebruik van de app is vrijwillig. Niemand wordt verplicht de app te gebruiken.
  3. CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet waar iemand is en kan niemand volgen.
  4. In de app hoeven geen persoonsgegevens zoals naam en telefoonnummer te worden ingevuld.
  5. CoronaMelder geeft geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk dat mensen ook 1,5 meter afstand te houden en veelvuldig hun handen wassen.

Lees meer over CoronaMelder op coronamelder.nl of rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Rijksoverheid
  • Fotograaf of fotobureau: : Rijksoverheid
  • Bron bij dit artikel: : Rijksoverheid
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Landelijke invoering CoronaMelder gepland op 1 september
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!