De Nederlandse overheid onderzoekt de inzet van een app om te zien of jij in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het Coronavirus

Deskundigen op het gebied van informatietechnologie, computerbeveiliging, privacy en de bescherming van fundamentele grondrechten lanceerden 8 april een manifest in reactie op de regeringsplannen om een contact-tracing app in te zetten om de coronacrisis te bestrijden. Zij willen voorkomen dat een dergelijke app onze mensenrechten schendt.

De Nederlandse overheid onderzoekt de inzet van een app om te zien of jij in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het Coronavirus. Deskundigen maken zich zorgen over de inbreuk die zo'n app maakt op onze mensenrechten. Directeur van privacyorganisatie Bits of Freedom Evelyn Austin: "Zo'n app zou alleen uitgerold mogen worden als kan worden aangetoond dat het een noodzakelijk en effectief middel is. Vervolgens moet de overheid garanderen dat de veiligheid en privacy van mensen wordt geborgd. Kan zij dat niet garanderen, dan kunnen we niet anders dan actief oppositie voeren tegen het gebruik van de app." Daarom hebben privacyorganisaties en deskundigen de handen ineengeslagen om tien uitgangspunten op te stellen voor de ontwikkeling en beheer van
de applicatie.

Als wordt besloten om een dergelijke app in te zetten, dan moet de app volgens de gelegenheidscoalitie voldoen aan een aantal uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn noodzakelijk voor het beschermen van onze fundamentele rechten én voor het verkrijgen van een breed draagvlak binnen de samenleving. Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging en voorzitter van de stichting Privacy by Design (IRMA): "De contact-app van minister de Jonge kan niet zonder vertrouwen en draagvlak. Dat vereist maximale transparantie, security en privacy by design, onafhankelijke regie, en geen verborgen bijbedoelingen waar de ICT-sector helaas om bekend staat."

Kortom, contact-apps moeten veilig, tijdelijk, transparant, volledig anoniem, vrijwillig en gebruiksvriendelijk zijn, zonder commerciele bijbedoelingen, en moeten onder regie staan van onafhankelijke deskundigen. De gelegenheidscoalitie roept de Minister op om aan deze eisen gehoor te geven. De bestrijding van het coronavirus mag niet tot afkalving van onze privacy en andere fundamentele rechten leiden. Als het systeem dat nu ontwikkeld wordt niet aan deze eisen voldoet, zal deze coalitie zich met hand en tand tegen de implementatie ervan verzetten.

Het manifest is onder andere ondertekend door Marleen Stikker, Jaap Henk Hoepman, Brenno de Winter, Sjoera Nas, Maxim Februari, Sheila Sitalsing, Roxane van Iperen, Marietje Schaake, Valerie Frissen en Joris van Hoboken. 

Het manifest is vanaf nu te lezen op www.veiligtegencorona.nl