De belangrijkste bron van microplastics die op dit moment kunnen worden gemeten in huis is textiel, zoals kleding, tapijt en gordijnen

De lucht in huis, de binnenlucht, bevat lage concentraties van microplastics. Dat blijkt uit een eerste literatuuronderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Of deze lage concentraties schadelijk zijn voor de gezondheid, is nog niet bekend.

Gemeten concentraties
Gemiddeld zijn de concentraties tussen de 1,6 en 9,3 microplasticsper kubieke meter. Ze zijn relatief groot (groter dan 11 micrometer) in verhouding tot wat standaard wordt gemeten voor de luchtkwaliteit. De grootte van deze microplastics zegt niets over de schadelijkheid. Er zijn aanwijzingen dat de concentraties ook veel kleinere microplastics bevatten. Deze zijn alleen nog moeilijk te meten. Dat moet beter worden uitgezocht.

Microplastics
De laatste jaren is er veel aandacht voor zeer kleine plastic deeltjes, microplastics, in het milieu. Ze breken heel langzaam of niet af en worden overal in het milieu gevonden. Het is algemeen bekend dat kleine deeltjes van sommige stoffen niet goed zijn voor de luchtkwaliteit en daarmee de volksgezondheid. De informatie uit de verkenning maakt inzichtelijk welke gegevens er nog nodig zijn om risico’s voor de volksgezondheid en het milieu beter in kaart te brengen. Vervolgens kan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dit gebruiken om te zien welke maatregelen zij kan nemen.

Belangrijkste bronnen
De belangrijkste bron van microplastics die op dit moment kunnen worden gemeten in huis is textiel, zoals kleding, tapijt en gordijnen. Hierdoor verwacht men voornamelijk microplastics vezels, echter worden ook veel fragment-vormige deeltjes gevonden. Uitgezocht moet worden of deze deeltjes ook van de vezels van textiel komen of van andere bronnen.

Rapport: Microplastics in indoor air


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Microplastics aangetoond in binnenlucht: schadelijkheid onbekend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 16 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!