Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad

Van alle door apothekers verstrekte standaarddagdoseringen (DDD’s) van pakketgeneesmiddelen was in 2020 47% bestemd voor de vijf meest voorkomende chronische aandoeningen, hier aangeduid als de Big Five. Daarvan was 62% voorgeschreven aan patiënten van 65 jaar en ouder. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Onder de Big Five verstaat de SFK chronische aandoeningen waarvoor openbare apotheken de meeste farmaceutische zorg verlenen en waarbij over het algemeen geen zicht is op volledig herstel. Dit zijn cardiovasculaire aandoeningen (CVRM), diabetes, astma/COPD, psychosociale aandoeningen (in het bijzonder depressiviteit en dementie) en reuma. (Het overzicht van de gebruikte geneesmiddelgroepen per Big Five-aandoening staat op www.sfk.nl/big-5-2020)

65-plussers
Van het totale aantal geleverde Big Five-DDD’s was 62% (2,8 miljard DDD’s) in 2020 bestemd voor patiënten van 65 jaar en ouder.  Hiervan behoorde 80% (2,3 miljard DDD’s) tot de geneesmiddelen voor cardiovasculaire aandoeningen. Op de tweede en derde plaats staan de diabetesmiddelen met bijna 273 miljoen DDD’s (10%) en middelen bij psychosociale aandoeningen met 178 miljoen DDD’s (6%). Van de geneesmiddelen bij astma/COPD verstrekten apothekers 87 miljoen dagdoseringen (3%) aan senioren. Onderaan de lijst van de Big Five stonden bij patiënten van 65 jaar en ouder de geneesmiddelen bij reumatische aandoeningen, met 37 miljoen DDD’s (1%).

Onder de 65-pluspopulatie steeg het totaal aantal verstrekte DDD’s voor de Big Five-aandoeningen gemiddeld met 1,3% per jaar in de periode 2015-2020. Omdat het aantal 65-plussers ook steeg, daalde in dezelfde periode het gemiddelde gebruik per 65-plusser met 1% per jaar. Waar een 65-plusser in 2015 gemiddeld nog 729 DDD’s aan CVRM-medicatie gebruikte, daalde dit in 2020 naar 697 DDD’s per persoon. Ook bij de diabetesmiddelen tonen de cijfers een daling in het aantal DDD’s per hoofd: van gemiddeld 91 DDD’s in 2015 naar 84 DDD’s per persoon in 2020.

Het gebruik van reumamiddelen daalde sterker dan de gemiddelde afname van 1% per jaar. Het aantal aan senioren verstrekte DDD’s van deze groep is tussen 2015 en 2020 afgenomen met gemiddeld 3,8% per jaar. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan het afgenomen gebruik van de NSAID diclofenac.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 65+: minder medicatie bij grote aandoeningen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 15 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!