Over hoe covidpatiënten herstellen na een IC-opname is nog weinig bekend

Bij meer dan de helft van de ex-covidpatiënten blijft vermoeidheid een grote rol spelen na ontslag uit het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of the American Thoracic Society.

Over hoe covidpatiënten herstellen na een IC-opname is nog weinig bekend. Dr. Merel Hellemons, longarts in het Erasmus MC, onderzocht met het team van de afdelingen Longgeneeskunde en Revalidatiegeneeskunde, ex-covidpatiënten op zes weken, drie maanden en zes maanden na hun ontslag uit het ziekenhuis.

Daarbij keek ze naar het herstel van de longfunctie en radiologische afwijkingen, fysieke en mentale gezondheidsstatus en gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven. Ook zocht ze naar factoren die mogelijk voorspellen hoeveel last een patiënt houdt na zijn herstel.

Meetbare afwijkingen
Aan het onderzoek deden 92 patiënten mee, gemiddeld 58 jaar, waarvan 63% mannen. Na zes weken had een kwart van de patiënten nog een verminderde longfunctie. Na zes maanden had nog 11% daar last van.

Ook werd de diffusiecapaciteit gemeten, de maat voor de hoeveelheid zuurstof die wordt uitgewisseld tussen de lucht uit de longblaasjes en het bloed van de longhaarvaatjes. Na zes weken had 63% last van een verminderde zuurstofopname, na zes maanden nog 46% van de onderzochte patiënten. Over het algemeen herstellen patiënten na zes maanden dus wel, maar heeft een deel nog steeds meetbare afwijkingen.

Vermoeidheid
Naast deze afwijkingen is in dit onderzoek ook gekeken naar door de patiënt gemelde klachten. De meerderheid van de patiënten (89%) rapporteert na zes maanden nog steeds meer dan één symptoom, zoals vermoeidheid, reukstoornissen en slaapproblemen.

Vermoeidheid blijkt de belangrijkste klacht. Hellemons: ‘De vermoeidheid vermindert na verloop van tijd, maar 51% van de patiënten blijftvermoeid na zes maanden.’ Naast de duur van de ziekenhuisopname had vermoeidheid een belangrijke impact op de kwaliteit van leven.

Interventies
Dit onderzoek heeft volgens de onderzoekers belangrijke implicaties omdat het laat zien dat naast lichamelijke bevindingen vermoeidheid een invaliderende klacht van patiënten is. De vraag is welke interventies het best gedaan kunnen worden om deze klachten te verminderen. Dat is onderwerp van vervolgonderzoek van de afdelingen Longgeneeskunde en Revalidatiegeneeskunde in het zogenaamde CO-FLOW-onderzoek.

Het CO-FLOW onderzoek is mogelijk gemaakt door het COVID-19 Programma Zorg en Preventie van ZonMw en een startfinanciering van Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en Laurens.

Zie ook dit bericht op Rijnmond


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vermoeidheid blijft groot probleem na herstel van covid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 29 sep 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!