Langdurige vermoeidheids- en cognitieve klachten zijn veelvoorkomende problemen na een doorgemaakte covid-19-infectie

Amsterdam UMC en het UMC Utrecht zijn met de patiëntenwerkgroep ‘Long COVID Nederland’ en met steun van ZonMW een onderzoek gestart naar de invloed van het zenuwstelsel op aanhoudende vermoeidheid en cognitieve klachten na een doorgemaakte besmetting met het coronavirus. Patiënten worden intensief getest en met behulp van PET-scans zoeken de onderzoekers naar de rol van ontstekingscellen in de hersenen.

Langdurige vermoeidheids- en cognitieve klachten zijn veelvoorkomende problemen na een doorgemaakte covid-19-infectie. Deze klachten hebben grote invloed op het dagelijks leven. Tot nu toe is onvoldoende bekend hoe dit behandeld kan worden.

Zorg verbeteren
Om meer informatie over het verloop van langdurige klachten te krijgen na een doorgemaakte covid-19-infectie worden patiënten na de acute fase door de tijd heen gevolgd en intensief getest. Parallel hieraan wordt onderzoek gedaan naar de ontstaanswijze van deze klachten. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat ontstekingscellen in de hersenen hierbij een rol spelen. De aanwezigheid van deze ontstekingscellen en de relatie met (het beloop van) de langdurige klachten wordt onderzocht met behulp van beeldvormende technieken, zoals een PET-scan en functionele MRI. Meer inzicht in de ontstaanswijze van langdurige klachten na covid-19 kan leiden tot nieuwe behandelingen die de zorg voor deze patiënten kan verbeteren.

Met het covid-19-programma draagt ZonMw met onderzoek bij aan het bestrijden van de coronapandemie en aan het voorkomen of verminderen van negatieve effecten van de maatregelen. (brontekst)

Meer informatie over deze studie naar vermoeidheid na een covid-19-infectie op de website van ZonMW .


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Intens moe na corona. Hoe komt dat? Co
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 28 sep 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!