Iedereen kan het krijgen, maar het komt vaker voor bij vrouwen, oudere patiënten en patiënten met een tenger postuur

Na vaccinatie in de spier van de bovenarm kan schouderpijn of pijnlijke beweging van de arm ontstaan. Meestal verdwijnen deze klachten na enkele dagen. Maar in zeldzame gevallen houden de klachten weken tot maanden aan. Het gaat dan mogelijk om ‘shoulder injury related to vaccine administration’ (SIRVA). Vanwege de veel gezette vaccinaties in de coronapandemie is het belangrijk dat huisartsen hier extra alert op zijn.  

SIRVA ontstaat wanneer het vaccin te hoog of te diep in de spier van de bovenarm wordt gezet. De onderliggende structuren, waaronder de slijmbeurs en pezen, kunnen dan beschadigd en ontstoken raken. De aandoening kan ontstaan na elk soort vaccinatie, zoals griepvaccinatie of coronavaccinatie. Iedereen kan het krijgen, maar het komt vaker voor bij vrouwen, oudere patiënten en patiënten met een tenger postuur.

Aanhoudende schouderklachten
Binnen 48 uur krijgt een patiënt met SIRVA last van aanhoudende schouderpijn en verminderde beweging van de arm. Met een echo of MRI worden de klachten vaak gediagnosticeerd als een slijmbeursontsteking, een peesontsteking of frozen shoulder-syndroom. De behandeling van de klachten bestaat uit voldoende rust nemen, ontstekingsremmende middelen en fysiotherapie. Lees hier meer over SIRVA na vaccinatie.

Advies voor huisartsen
Wees alert op SIRVA bij patiënten met schouderklachten die kort na vaccinatie zijn ontstaan. Kennis van de anatomie van de schouder en een juiste injectietechniek kunnen het risico op SIRVA verkleinen. Lees voor meer informatie en voor tips om SIRVA te voorkomen het artikel in Huisarts en Wetenschap.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Aanhoudende schouderklachten na vaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 21 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!