Het Europees Geneesmiddelenbureau stelt het coronavaccin van AstraZeneca is veilig voor gebruik en effectief

De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca zijn groter dan de mogelijke risico's. Het is veilig voor gebruik en effectief. Dat zegt het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) na onderzoek naar mogelijke zeldzame bijwerkingen van het middel.

Nederland en veel andere EU-landen hebben het prikken met AstraZeneca uit voorzorg stilgelegd na berichten daarover, met name over trombose. Het vaccin wordt echter niet geassocieerd met een verhoging van het algehele risico op bloedstolsels. Het kan mogelijk wel in verband worden gebracht met zeer zeldzame gevallen van bloedstolsels die gepaard gaan met trombocytopenie, een laag aantal bloedplaatjes.

Er moet wel een bijsluiter bij om zorgprofessionals en publiek bewust te maken van mogelijke signalen, zodat ze bijtijds actie kunnen ondernemen. "Er is geen bewijs voor een verband tussen de zeven gevallen van zeldzame complicaties en het vaccin, maar het is wel mogelijk dat die er is. Dat moet verder onderzocht worden", zegt EMA-directeur Emer Cooke.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tot nu toe twee meldingen ontvangen waarbij zowel trombose als een verlaagd aantal bloedplaatjes genoemd werd na vaccinatie met het AstraZeneca-middel. Lareb kreeg ook één melding van alleen een sterke verlaging van het aantal bloedplaatjes na vaccinatie. Ook enkele Denen en Noren kregen naast trombose een tekort aan bloedplaatjes.

De Duitse gezondheidsautoriteiten meldden dat in hun land zeven mensen na vaccinatie werden getroffen door een beroerte. Drie van hen zijn overleden.

Op 5 miljoen prikken gaat het om een klein aantal meldingen. Trombose komt ook vaak voor en EMA zei dinsdag al dat er niet meer gevallen lijken te zijn onder mensen die met AstraZeneca zijn gevaccineerd. EMA-directeur Emer Cooke stelde toen ook al dat ook haar organisatie nog steeds op het standpunt stond dat de voordelen van het vaccin van AstraZeneca "zwaarder wegen dan het risico op bijwerkingen". Het vaccin voorkomt immers in de meeste gevallen dat mensen ernstig ziek worden door het coronavirus of eraan sterven.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: EMA
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : EMA
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: EMA: voordelen AstraZeneca groter dan risico's
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 18 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!