Na de booster was dat 79%

In de periode 1 februari tot en met 19 april 2022 was de vaccineffectiviteit van de basisserie 30% tegen ziekenhuisopname. Na de booster was dat 79%. De vaccineffectiviteit tegen ICintensive care-opnames was na de basisserie 38% en na de boostervaccinatie 89%. Dit betekent dat de kans op ziekenhuisopname voor mensen die een boosterprik hebben ontvangen ruim 3 keer kleiner is dan voor mensen die alleen de basisserie ontvangen hebben. De bescherming die de coronaboostervaccinatie geeft, neemt wel wat af over de tijd. Bij mensen van 70 jaar en ouder lijkt de herhaalprik de vaccineffectiviteit tegen ziekenhuisopname te herstellen tot het niveau van vlak na boostervaccinatie. Bij jongere leeftijdsgroepen is dit nog niet te beoordelen doordat er weinig mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. 

De afname van vaccineffectiviteit van de booster tegen ziekenhuis en ICintensive care opname is waarschijnlijk grotendeels te verklaren door een afnemende werkzaamheid van het vaccin over de tijd. Ook kan het mogelijk deels verklaard worden doordat veel mensen die niet gevaccineerd zijn ondertussen COVID-19 hebben doorgemaakt en daardoor immuniteit hebben opgebouwd. Hierdoor kan het verschil in kans op opname kleiner worden tussen wel en niet gevaccineerde personen.

In het begin van de periode van 1 februari tot en met 19 april 2022 werd minder dan 10% van de opnames veroorzaakt door specifiek de BA.2 variant van omikron, nu is dat meer dan 90%.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Bescherming door herhaalprik tegen ernstige COVID-19 blijft goed
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 27 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!