Na de booster was dat 79%

In de periode 1 februari tot en met 19 april 2022 was de vaccineffectiviteit van de basisserie 30% tegen ziekenhuisopname. Na de booster was dat 79%. De vaccineffectiviteit tegen ICintensive care-opnames was na de basisserie 38% en na de boostervaccinatie 89%. Dit betekent dat de kans op ziekenhuisopname voor mensen die een boosterprik hebben ontvangen ruim 3 keer kleiner is dan voor mensen die alleen de basisserie ontvangen hebben. De bescherming die de coronaboostervaccinatie geeft, neemt wel wat af over de tijd. Bij mensen van 70 jaar en ouder lijkt de herhaalprik de vaccineffectiviteit tegen ziekenhuisopname te herstellen tot het niveau van vlak na boostervaccinatie. Bij jongere leeftijdsgroepen is dit nog niet te beoordelen doordat er weinig mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. 

De afname van vaccineffectiviteit van de booster tegen ziekenhuis en ICintensive care opname is waarschijnlijk grotendeels te verklaren door een afnemende werkzaamheid van het vaccin over de tijd. Ook kan het mogelijk deels verklaard worden doordat veel mensen die niet gevaccineerd zijn ondertussen COVID-19 hebben doorgemaakt en daardoor immuniteit hebben opgebouwd. Hierdoor kan het verschil in kans op opname kleiner worden tussen wel en niet gevaccineerde personen.

In het begin van de periode van 1 februari tot en met 19 april 2022 werd minder dan 10% van de opnames veroorzaakt door specifiek de BA.2 variant van omikron, nu is dat meer dan 90%.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/bescherming-coronavaccins-tegen-ziekenhuisopname/bescherming-door-herhaalprik-tegen-ernstige-covid-19-blijft-goed
Originele titel: Bescherming door herhaalprik tegen ernstige COVID-19 blijft goed
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-04-27


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com