De beste remedie tegen lagerugpijn is geduld hebben en blijven bewegen

Rugpijn? Denk twee keer na over pijnstillers. Pijnstillers werken slecht tegen pijn in de lage rug. Dat wordt bevestigd door onderzoekers van het Erasmus MC die al het beschikbare bewijs op een rij zetten. Ze doen een oproep aan huisartsen: denk twee keer na voordat je pijnmedicatie voorschrijft bij lagerugpijn.

De beste remedie tegen lagerugpijn is geduld hebben en blijven bewegen. Pijnstillers werken vrijwel nooit en röntgenfoto’s of CT- of MRI-scans leveren zelden iets op. Dat stellen dr. Alessandro Chiarotto en prof. dr. Bart Koes van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC.

In het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM) zetten zij al het beschikbare onderzoek naar lagerugpijn zonder duidelijke oorzaak nog eens op een rij.

Verslavend
Met name over het pijnstillergebruik maken de wetenschappers zich zorgen. Want ondanks dat richtlijnen voor huisartsen pijnstillers afraden als behandeling van eerste keus, gaan veel patiënten met een recept naar huis. Bij ouderen met lagerugpijn kreeg zelfs 72 procent pijnmedicatie voorgeschreven, bleek uit onderzoek in 2014 van de afdeling Huisartsgeneeskunde. Een deel van die groep kreeg een opioïde, een zware pijnstiller die erg verslavend is en kan leiden tot ziekenhuisopname.

Maar ook met paracetamol, ibuprofen, naproxen of diclofenac is het oppassen, vindt Chiarotto. ‘Pijnstillers hebben bijwerkingen en kunnen verslavend zijn. Vaak zijn patiënten met pijnstillers slechter af in plaats van beter.’

Zwemmen
Chiarotto en Koes roepen huisartsen dan ook op om twee keer na te denken voordat ze pijnstillers voorschrijven aan patiënten met lagerugpijn. ‘Bewijs voor de effectiviteit daarvan ontbreekt simpelweg, met name bij chronische rugpijn’, aldus Koes.

‘Focus in plaats daarvan op voorlichting: vertel dat de pijn in de meeste gevallen vanzelf overgaat en moedig patiënten aan om te blijven bewegen. Fietsen, wandelen en zwemmen zijn allemaal goede activiteiten die geen kwaad kunnen en de pijn zelfs kunnen verminderen.’

Geen oorzaak
Pijn in de lage rug is een veelvoorkomende klacht in de huisartsenpraktijk. Naar schatting krijgt 40 procent van de mensen minstens één keer in het leven te maken met lagerugpijn. Het komt vaker voor bij mensen boven de 40 jaar en bij vrouwen. Meestal verdwijnt de pijn na een paar weken, maar af en toe wordt het chronisch. In de meeste gevallen wordt geen oorzaak gevonden en wordt de pijn aspecifiek genoemd.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Rugpijn? Denk twee keer na over pijnstillers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 05 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!