Huisartsen in Nederland schrijven op de huisartsenpost wel vaker sterke opioïden voor dan huisartsen in Vlaanderen

In Nederland en België is het voorschrijven van sterke pijnstillers (opioïden) op de huisartsenpost nauwelijks toegenomen in de afgelopen jaren. Huisartsen in Nederland schrijven op de huisartsenpost wel vaker sterke opioïden voor, zoals morfine en oxycodon, dan huisartsen in Vlaanderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en de Universiteit van Antwerpen, dat onlangs is gepubliceerd in PLOS ONE.

Er is wereldwijd een stijging in het voorschrijven van opioïden bij ernstige pijn. Deze stijging zagen we tot en met 2017 ook in de Nederlandse huisartsenpraktijk. Dit terwijl de voordelen van deze middelen niet altijd opwegen tegen de risico’s zoals afhankelijkheid van het medicijn en verslaving. Ernstige acute pijn wordt vaak behandeld op de huisartsenpost. Daarom onderzochten we of er op de huisartsenpost de afgelopen jaren ook een toename was in het voorschrijven van opioïden.

Tussen 2015 en 2019 werd elk jaar bijna even vaak opioïd voorgeschreven op de huisartsenpost
Het percentage contactmomenten op de huisartsenpost waarbij een huisarts een opioïde voorschreef, schommelde tussen 2015 en 2019 tussen de 2 - 2,5%. Dit was in zowel Nederland als Vlaanderen het geval. In Nederlandse huisartsenposten steeg het voorschrijven op de huisartsenpost tot en met 2017 licht, waarna het weer iets daalde. Het meest voorgeschreven opioïd op de Nederlandse huisartsenpost was morfine.

In Nederlandse huisartsenposten veel vaker sterkwerkende opioïden voorgeschreven dan in Vlaanderen
In ruim de helft van de contacten op de huisartsenpost waarbij Nederlandse huisartsen een opioïd voorschreven, ging het om een sterkwerkende, zoals morfine of oxycodon. In Vlaanderen was dit in nog geen tiende van de contacten het geval. Waarschijnlijk speelt hierbij een rol dat ziekenhuiszorg in Nederland alleen toegankelijk is na een verwijzing van de huisarts. In Vlaanderen is ziekenhuiszorg direct toegankelijk. Hierdoor zien huisartsen in Nederland waarschijnlijk ziekere patiënten op de huisartsenpost dan hun collega’s in Vlaanderen.

Over het onderzoek
Voor het onderzoek maakten we gebruik van gegevens van Nederlandse huisartsenposten die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en Vlaamse huisartsenposten die deelnemen aan iCAREdata.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Nivel
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nivel.nl/nl/nieuws/nauwelijks-stijging-voorschrijven-van-opioiden-op-huisartsenposten-nederland-en-vlaanderen
Originele titel: Nauwelijks stijging in voorschrijven van opioïden op huisartsenposten in Nederland en Vlaanderen
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-04-19


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com