Voorschrijven zware pijnstillers in de huisartsenpraktijk en op de huisartsenpost laatste jaren stabiel

In 2022 is het aantal mensen dat zware pijnstillers (opioïden) voorgeschreven kreeg in de huisartsenpraktijk of de huisartsenpost (HAP) ongeveer gelijk gebleven met de jaren ervoor. Huisartsen op de HAP schreven verhoudingsgewijs vaker opioïden voor aan jongvolwassenen dan huisartsen in de huisartsenpraktijk. Zowel zwakke opioïden, zoals tramadol, als sterke, zoals morfine en oxycodon, werden nog steeds het vaakst voorgeschreven voor aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals rugpijn. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Wereldwijd nam in de afgelopen decennia het aantal voorschriften voor opioïden toe, zo ook in Nederland. Door de hogere kans op misbruik door afhankelijkheid en overdosis wordt het voorschrijven van opioïden juist bij een aantal aandoeningen afgeraden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe vaak, aan wie en waarvoor opioïden werden voorgeschreven door de huisarts.

Meer weten?
Hoe vaak werden opioïden voorgeschreven in de huisartsenpraktijk of op de huisartsenpost in de afgelopen 5 jaar, aan wie en waarvoor? Bekijk alle resultaten van dit Nivel-onderzoek in de publicaties over de huisartsenpraktijk  en de huisartsenpost.

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Voorschrijven zware pijnstillers in de huisartsenpraktijk en op de huisartsenpost laatste jaren stabiel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 14 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!