De vaccinatiegraad van bijna alle RVPRijksvaccinatie programma-vaccinaties is iets lager dan een jaar eerder

De deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVPRijksvaccinatie programma) is licht gedaald. Het gaat om een daling van 1 tot 2 procentpunt. Tijdens de corona-epidemie hebben de medewerkers in de Jeugdgezondheidszorg veel moeite gedaan om zoveel mogelijk gezinnen te bereiken en kinderen te vaccineren. Hierdoor is de daling beperkt gebleven. Dat staat in het rapport ‘Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2021’.

In Nederland krijgen kinderen vaccinaties tegen twaalf besmettelijke ziekten. Het RIVM beschrijft elk jaar hoeveel kinderen zijn gevaccineerd (vaccinatiegraad). Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk omdat een ziekte dan niet of minder vaak voorkomt. 

De vaccinatiegraad wordt elk jaar in de eerste week van maart vastgesteld.

Lichte daling
De vaccinatiegraad van bijna alle RVPRijksvaccinatie programma-vaccinaties is iets lager dan een jaar eerder. Dat kwam voor een deel doordat sommige vaccinaties door de corona-epidemie later zijn gegeven dan normaal. Zo zijn groepsvaccinaties uitgesteld. Ook moesten afspraken voor een vaccinatie soms worden verzet als een ouder of kind in isolatie moest. 

Als we ook de vaccinaties meetellen die wat later zijn gegeven dan normaal, is de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties nog steeds iets lager dan een jaar eerder. Voor baby’s tot 2 jaar is het verschil dan nog ongeveer 1 procentpunt. Voor oudere kinderen is dat 1-2 procentpunt. Als de daling ook het komend jaar doorzet, dan is onderzoek nodig naar de oorzaak. Op basis van de uitkomsten kunnen er maatregelen worden genomen.

Groot aandeel anonieme vaccinaties punt van zorg
Sinds 1 januari 2022 moet de Jeugdgezondheidszorg in het digitale systeem vastleggen of ouders (en/of het kind) toestemming geven om vaccinatiegegevens met persoonsgegevens door te geven aan het RIVM. Het RIVM heeft de persoonsgegevens nodig om de vaccinaties mee te kunnen tellen voor de vaccinatiegraad. Wanneer er geen toestemming wordt gegeven ontbreekt een deel van de benodigde gegevens. Het RIVM kan dan niet bepalen of de vaccinatiegraad verandert.

Het grote aandeel vaccinaties waarvoor geen toestemming is geregistreerd (ongeveer 12 procent tot en met 12 mei 2022) is daarom een punt van zorg. Dit heeft op de huidige rapportage nog weinig invloed.

Rapport
Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2021


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Deelname Rijksvaccinatieprogramma licht gedaald
  • Datum: 04 juli 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!