De afgelopen jaren was er sprake van een dalende vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad neemt voor kinderen geboren vanaf 2016 niet verder af. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Ook het aandeel jongeren dat de vaccinaties tegen HPV humaan papillomavirus  haalt, daalt niet meer. De opkomst bij vaccinatie tegen meningokokkenziekte is relatief hoog.

De afgelopen jaren was er sprake van een dalende vaccinatiegraad. Op basis van voorlopige vaccinatiegraadcijfers is er geen verdere afname van de vaccinatiegraad bij zuigelingen te zien. Voorlopige cijfers voor kinderen geboren in 2016 en 2017 laten eenzelfde beeld zien als voor kinderen geboren in 2015: op bijvoorbeeld 1-jarige leeftijd heeft bijna 94% de primaire serie voor DKTP difterie kinkhoest tetanus polio  afgerond (was ruim 95% voor kinderen geboren in 2013 en eerder). Voorlopige cijfers van andere vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma laten een vergelijkbaar stabiel beeld zien. Deze conclusie zal naar verwachting ook zichtbaar worden in de definitieve vaccinatiegraad die jaarlijks in juni verschijnt.

Landelijke opkomst HPV-vaccinatie stabiel
Opvallend is het einde van de daling van de vaccinatiegraad HPV vanaf geboortecohort 2005. In het eerder verschenen rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2017 bleek nog dat de deelname aan de HPV-vaccinatie met 8% aanzienlijk was afgenomen, tot 45,5%. Op basis van voorlopige opkomstcijfers is nog niet vast te stellen hoe hoog de HPV vaccinatiegraad precies is, maar het landelijke opkomstpercentage (aantal vaccins/aantal opgeroepen meisjes) lijkt vanaf geboortecohort 2005 te stabiliseren. Bij de vaccinatiegraadberekening wordt nauwkeurig voor ieder meisje individueel vastgesteld of zij volledig en juist gevaccineerd is. Dit kan dus afwijken van de opkomst.

Meningokokken: landelijk relatief hoge opkomst
In de laatste maanden van 2018 zijn door het hele land jongeren (geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004) opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen meningokokken ACWY. In totaal hebben 132.015 jongeren een uitnodiging ontvangen. Daarvan hebben 110.348 jongeren de vaccinatie daadwerkelijk gehaald. Hiermee komt de voorlo


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Geen verdere afname vaccinatiegraad
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!