Zorgreservisten zijn geen directe vervangers zijn voor collega’s, uitzendkrachten of zzp-ers

De Nationale Zorgreserve is een landelijke community van zorgreservisten: voormalige zorgprofessionals die klaar staan om in crisistijd bij te springen in de zorg. Met de introductie van het artsenpakket worden de kaders gecreëerd voor de inzet van zorgreservisten met een achtergrond als huisarts, specialisten ouderengeneeskunde (SO), artsen verstandelijke gehandicaptenzorg (AVG) en ziekenhuisspecialisten.
 
Innoveren vanuit de community
Vanaf de start van de Nationale Zorgreserve is het duidelijk dat zorgreservisten geen directe vervangers zijn voor collega’s, uitzendkrachten of zzp-ers. Daarom wordt de inzet van zorgreservisten bij een acute hulpvraag gefaciliteerd door middel van activiteitenpakketten. De zorgreservisten ondersteunen in de algemene dagelijkse zorg, zodat het vaste team zich kan concentreren op de coördinerende zorgtaken. 
 
Zorgreservist van het eerste uur Hans Blankestijn draaide samen met zijn collega’s in de eerste proeftuin in 2021 mee op een ziekenhuisafdeling. Met veel plezier ontdekte hij wat voor een geweldig vak hij destijds had gekozen. Als voormalig huisarts besefte hij tegelijkertijd dat hij ook op andere activiteiten ingezet zou kunnen worden dan zijn collega’s met een achtergrond als verpleegkundige of verzorgende.
 
Inzet op maat
Zijn terugkoppeling aan het programmateam was de directe aanleiding om te starten met het ontwikkelen van een activiteitenpakket dat de inzet van voormalige huisartsen en andere specialisten kadert. Op die manier kunnen arts-reservisten ondersteunen bij zorgorganisaties met een acute ondersteuningsbehoefte die specialistische inzet vraagt.
 
Voorafgaand aan de inzet van zorgreservisten wordt een activiteitenpakket altijd in overleg met een zorgorganisatie tot in detail uitgewerkt. Op die manier sluit het helemaal aan bij de hulpvraag, én dagelijkse praktijk van de zorgreservist.
 
Het artsenpakket is tot stand gekomen in samenwerking met een groep huisartsen en andere specialisten, ziekenhuis St Jansdal en Verenso (Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde).  
 
Voorbereiden op een volgende crisis
Het programmateam ondersteunt gedurende de zomer zorgorganisaties in heel Nederland om zich voor te bereiden op inzet van zorgreservisten bij een volgende coronagolf, of een andere regionale of lokale crisis. Daarbij krijgen (nieuwe) zorgreservisten ook veelal de kans om alvast mee te kijken op een afdeling waar in crisistijd mogelijk inzet gefaciliteerd wordt. 
 
De Nationale Zorgreserve nodigt voormalige artsen en specialisten van harte uit om zich aan te melden als zorgreservist. Via de website www.nationalezorgreserve.nl kunnen geïnteresseerden zich direct aanmelden als zorgreservist. Een community manager neemt binnen 48 uur contact op om de inschrijving compleet te maken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nationale Zorgreserve
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nationale Zorgreserve
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: De Nationale Zorgreserve introduceert activiteitenpakket voor arts-reservisten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!