Zorgreservisten zijn geen directe vervangers zijn voor collega’s, uitzendkrachten of zzp-ers

De Nationale Zorgreserve is een landelijke community van zorgreservisten: voormalige zorgprofessionals die klaar staan om in crisistijd bij te springen in de zorg. Met de introductie van het artsenpakket worden de kaders gecreëerd voor de inzet van zorgreservisten met een achtergrond als huisarts, specialisten ouderengeneeskunde (SO), artsen verstandelijke gehandicaptenzorg (AVG) en ziekenhuisspecialisten.
 
Innoveren vanuit de community
Vanaf de start van de Nationale Zorgreserve is het duidelijk dat zorgreservisten geen directe vervangers zijn voor collega’s, uitzendkrachten of zzp-ers. Daarom wordt de inzet van zorgreservisten bij een acute hulpvraag gefaciliteerd door middel van activiteitenpakketten. De zorgreservisten ondersteunen in de algemene dagelijkse zorg, zodat het vaste team zich kan concentreren op de coördinerende zorgtaken. 
 
Zorgreservist van het eerste uur Hans Blankestijn draaide samen met zijn collega’s in de eerste proeftuin in 2021 mee op een ziekenhuisafdeling. Met veel plezier ontdekte hij wat voor een geweldig vak hij destijds had gekozen. Als voormalig huisarts besefte hij tegelijkertijd dat hij ook op andere activiteiten ingezet zou kunnen worden dan zijn collega’s met een achtergrond als verpleegkundige of verzorgende.
 
Inzet op maat
Zijn terugkoppeling aan het programmateam was de directe aanleiding om te starten met het ontwikkelen van een activiteitenpakket dat de inzet van voormalige huisartsen en andere specialisten kadert. Op die manier kunnen arts-reservisten ondersteunen bij zorgorganisaties met een acute ondersteuningsbehoefte die specialistische inzet vraagt.
 
Voorafgaand aan de inzet van zorgreservisten wordt een activiteitenpakket altijd in overleg met een zorgorganisatie tot in detail uitgewerkt. Op die manier sluit het helemaal aan bij de hulpvraag, én dagelijkse praktijk van de zorgreservist.
 
Het artsenpakket is tot stand gekomen in samenwerking met een groep huisartsen en andere specialisten, ziekenhuis St Jansdal en Verenso (Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde).  
 
Voorbereiden op een volgende crisis
Het programmateam ondersteunt gedurende de zomer zorgorganisaties in heel Nederland om zich voor te bereiden op inzet van zorgreservisten bij een volgende coronagolf, of een andere regionale of lokale crisis. Daarbij krijgen (nieuwe) zorgreservisten ook veelal de kans om alvast mee te kijken op een afdeling waar in crisistijd mogelijk inzet gefaciliteerd wordt. 
 
De Nationale Zorgreserve nodigt voormalige artsen en specialisten van harte uit om zich aan te melden als zorgreservist. Via de website www.nationalezorgreserve.nl kunnen geïnteresseerden zich direct aanmelden als zorgreservist. Een community manager neemt binnen 48 uur contact op om de inschrijving compleet te maken.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Nationale Zorgreserve
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Nationale Zorgreserve
Wat is de URL bij deze bron?: https://wij.nationalezorgreserve.nl/default.aspx
Originele titel: De Nationale Zorgreserve introduceert activiteitenpakket voor arts-reservisten
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2022-07-13

Relevante artikelen ...

Met een speciale bril ontwikkelen kinderen met Syndroom van Down zich beter Specialisten zijn overtuigd van de effectiviteit van een bifocale bril Kinderen met het syndroom van Down zien niet alleen slecht in de verte, maar o... Anders Tue, 18 Oct 2022, 15:12:47
Er worden minder samen beslissingen genomen dan dat artsen denken Van artsen wordt steeds vaker gevraagd om samen met hun patiënten te beslissen over onderzoek of behandeling Patiënten en artsen willen graag samen b... Anders Thu, 15 Sep 2022, 13:55:47
Jongeren bewogen in 2021 minder 75-plussers zijn meer gaan bewegen In 2021 voldeed bijna de helft van de Nederlanders van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijnen. Dit is evenveel a... Anders Mon, 16 May 2022, 13:27:33
Veel zorgen over gemeentelijke lijkschouw door forensisch artsen Er dreigt op korte termijn een tekort aan gemeentelijk lijkschouwers Forensisch artsen die lijkschouw doen bij vermoedens van een niet-natuurlijke do... Anders Mon, 15 Nov 2021, 15:22:46
Week tegen Eenzaamheid van start gegaan Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, is het makkelijker om weer iets te ondernemen en contact te leggen met anderen 1 op de 10 volwassenen in N... Anders Thu, 30 Sep 2021, 12:25:58
Nederlanders bewegen minder Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 30 tot 50 procent van de Nederlandse bevolking zegt tijdens de co... Anders Wed, 11 Aug 2021, 06:48:09

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com