Een vijfde van de geneesmiddelen die Nederlandse apotheken in 2017 op recept van neurologen verstrekten, betrof anti-epileptica.

Van alle specialistenrecepten nemen de neurologen 4% voor hun rekening. Dat zijn ongeveer een miljoen voorschriften, bedoeld voor 230.000 patiënten. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Neurologen behandelen onder meer mensen met epilepsie, migraine en de ziekte van Parkinson. Het vaakst schrijven ze anti-epileptica voor. Die middelen maken 20% van hun recepten uit. Daarna volgen met een aandeel van 13% de dopaminergica. Dat zijn middelen die bij de ziekte van Parkinson het tekort aan dopamine in de hersenen tegengaan. De middelen uit die twee groepen kunnen worden beschouwd als typische neurologiemiddelen, omdat ze specifiek bij een neurologische aandoening worden ingezet. Dat geldt niet voor de daarop volgende twee geneesmiddelgroepen die neurologen veel voorschrijven: de antistollingsmiddelen en de antidepressiva, want die hebben veel bredere toepassingen. 

Binnen deze groepen kiezen neurologen overigens wel voor specifieke subgroepen. Bij de antistollingsmiddelen staat in 92% van de gevallen een trombocytenaggregatieremmer op het recept en binnen de antidepressiva schrijven neurologen tien keer zo vaak klassieke antidepressiva voor als SSRI’s. Dat laatste valt op omdat binnen de groep antidepressiva juist de SSRI’s het meest worden voorgeschreven. Neurologen kiezen voor de klassieke antidepressiva, zoals amitriptyline, vanwege hun toepassing bij neuropathische pijnen of bij profylaxe van chronische spanningshoofdpijn en migraine.

Anti-epileptica
Specifieke neurologiemiddelen worden in de praktijk overigens vooral op basis van huisartsrecepten verstrekt, omdat huisartsen doorgaans medicatie van specialisten herhalen. Zo wordt 80% van de anti-epileptica voorgeschreven door huisartsen.

Ongeacht voorschrijver verstrekten Nederlandse apotheken in 2017 aan 390.000 mensen een anti-epilepticum. Ruim 140.000 van hen kregen minimaal één keer het meest gebruikte anti-epilepticum pregabaline. Valproïnezuur verstrekten de apotheken aan 60.000 gebruikers en gabapentine aan 50.000.

Voor neurologen geldt een ander patroon. Zij schreven in 2017 het anti-epilepticum levetiracetam  het vaakst voor (37.000 keer), gevolgd door valproïnezuur met 27.000 verstrekkingen.

Dopaminergica
Ongeveer 85.000 mensen gebruikten in 2017 een dopaminergicum. Van hen ontving iets meer dan een kwart daarvoor een recept van een neuroloog. Levodopa in vaste combinatie met een decarboxylaseremmer kent van de dopaminergica de meeste gebruikers, namelijk ongeacht behandelaar in totaal ongeveer 42.000. Levodopa is een pro-drug die in de hersenen wordt omgezet in dopamine. De decarboxylaseremmer zorgt ervoor dat levodopa niet al wordt omgezet naar dopamine voordat het de hersenen heeft bereikt. Het dopaminergicum pramipexol, dat aangrijpt op de dopaminereceptoren in de hersenen, heeft met 35.000 het op één na grootste aantal gebruikers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bijna kwart miljoen mensen met recept van neuroloog
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 06 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!