Medisch specialisten en onderzoekers van het UMC Utrecht en data-analisten uit de financiële sector hebben een algoritme ontwikkeld

Sneller aantonen (of uitsluiten) dat iemand met gezondheidsklachten, problemen heeft in de kleine of grote vaten van het hart. Waardoor mensen die het nodig hebben, sneller de juiste zorg krijgen. En testen die nu nog noodzakelijk zijn, kunnen straks achterwege worden gelaten bij mensen die geen hartklachten hebben. Het is het resultaat van de hackaton, die de Hartstichting samen met ABN Amro en het UMC Utrecht heeft georganiseerd
  
Medisch specialisten en onderzoekers van het UMC Utrecht en data-analisten uit de financiële sector hebben een algoritme ontwikkeld, dat op basis van ecg- en bloedanalyses met een zekerheid van 88% voorspelt of er schade aan de grotere kransslagaders te zien zal zijn op een MRI- of CT-scan. Voor kleinere problemen in de doorbloeding van het hart kan het algoritme dat met een zekerheid van 80% voorspellen.  
 
Verfijnen 
Hester den Ruijter, onderzoeker UMC Utrecht: “Deze percentages zijn al vrij hoog, maar kunnen nog stijgen, als we het model nog verder verfijnen. In de komende periode gaan we het algoritme uittesten in de praktijk. Het algoritme maakt het mogelijk om sneller diagnoses te stellen. En bespaart bovendien tijd en geld doordat dure vervolgonderzoeken minder vaak nodig zijn. Dat verlicht de druk op de zorg, de kosten van de zorg en de kans wordt kleiner dat we iets missen bij een patiënt.” 
 
Data 
Het algoritme is tot stand gekomen door grote hoeveelheden data te analyseren die in de afgelopen jaren door het UMC Utrecht zijn verzameld: 10.000 CT-scans, 1100 MRI’s, 9000 ecg’s en meer dan 3 miljoen bloedanalyses van grofweg 11.500 patiënten. Bij de bloedanalyses hebben de betrokkenen vooral naar de grootte en de dichtheid van de bloedcellen (hoeveelheid cellen per ml) gekeken.  
 
Goed nieuws voor vrouwen 
De uitkomsten zijn naar verwachting in het bijzonder gunstig voor vrouwelijke patiënten. Marina Senten, hoofd Allianties, Wetenschap & Innovatie bij de Hartstichting: “Wij vinden het belangrijk, dat onderzoekers rekening houden met man/vrouw verschillen. Diagnostische tests presteren over het algemeen slechter bij vrouwen. We denken dat het algoritme zal helpen, bij het gerichter doorverwijzen van met name vrouwelijke patiënten.” 
 
Samenwerking 
De hackaton vond plaats van 21 tot 25 januari jl. De Hartstichting gelooft dat samenwerking de manier is om versneld tot betere en effectieve oplossingen voor artsen en patiënten te komen. Deze hackathon, waarbij specialisten van ABN Amro en UMC Utrecht als team op zoek gaan naar een algoritme en bouwen aan een beter risicomodel voor artsen, is daar een voorbeeld van.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Hartstichting
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Snellere diagnoses stellen dankzij algoritme
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 16 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!