Bij de aangezichtsverlamming van Bell is er sprake van een plotselinge spierverlamming in één helft van het gezicht

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 291 meldingen van aangezichtsverlamming van Bell na een coronavaccinatie tot 24 maart 2022. Dit is een bekende zeldzame bijwerking van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Van het Janssen vaccin is het geen bekende bijwerking. Uit de analyse van de meldingen kan geen conclusie getrokken worden over een mogelijke relatie met dit vaccin.

Bij de aangezichtsverlamming van Bell is er sprake van een plotselinge spierverlamming in één helft van het gezicht. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij aandoeningen waarbij de hersenen zijn beschadigd, zoals bij een beroerte. Bij een aangezichtsverlamming van Bell zit er echter geen probleem in de hersenen, maar is er schade aan een zenuw in het gezicht.

Meldingen Lareb
Lareb ontving 191 meldingen van aangezichtsverlamming van Bell na het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty), 39 na het Moderna vaccin (Spikevax), 21 na het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria) en 21 na het Janssen vaccin (Jcovden).

Bij sommige groepen is het aantal meldingen hoger dan verwacht
Het aantal meldingen is vergeleken met hoe vaak de aangezichtsverlamming van Bell normaal gesproken voorkomt bij mannen en vrouwen van verschillende leeftijden. Bij sommige groepen is het aantal meldingen hoger dan verwacht:

jongens van 5-14 jaar na Pfizer/BioNTech vaccinatie;
vrouwen van 15-64 jaar na Pfizer/BioNTech of Moderna vaccinatie;
mannen van 15-64 jaar na Janssen vaccinatie;
vrouwen van 25-64 na AstraZeneca vaccinatie.

Dat de aandoening is opgetreden na vaccinatie, hoeft niet altijd te betekenen dat het vaccin de oorzaak was.

Het is onbekend hoe een aangezichtsverlamming van Bell ontstaat na vaccinatie
Mogelijk speelt de activering van het immuunsysteem door het vaccin een rol. Andere mogelijke risicofactoren voor een aangezichtsverlamming van Bell zijn virale infecties of auto-immuun aandoeningen.

Bekijk voor meer informatie over de meldingen van de aangezichtsverlamming van Bell na coronavaccinatie het overzicht (in het Engels).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Meldingen van aangezichtsverlamming van Bell na coronavaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 20 juli 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!