Er zijn net als in vorige jaren geen nieuwe verontrustende bijwerkingen gevonden

In 2022 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 1.217 meldingen van vermoede bijwerkingen na vaccinaties gegeven binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Er zijn net als in vorige jaren geen nieuwe verontrustende bijwerkingen gevonden. Na de HPV-vaccinatie zijn er geen duidelijke verschillen in bijwerkingen tussen jongens en meisjes en de verschillende leeftijdsgroepen.

In de 1.217 ontvangen meldingen werden 4.329 vermoede bijwerkingen gemeld. Dit zijn gemiddeld drie tot vier bijwerkingen in een melding. Van de melders was 83% een (ouder/verzorger van) gevaccineerde en 17% een zorgprofessional. De meest gemelde bijwerkingen zijn koorts, prikplaatsreacties, niet lekker voelen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Een afname in meldingen
In 2022 ontving Lareb minder meldingen dan in vorige jaren. Het aantal meldingen na HPV-vaccinatie (baarmoederhalskankerprik) was hier een uitzondering op. Daar ontvingen wij juist meer meldingen van in vergelijking met afgelopen jaren.

HPV-vaccinatie
In 2022 was er ook een flinke toename in het aantal gezette HPV-vaccinaties. Zo kregen in dat jaar jongens voor het eerst een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Ook werd het vaccinatiemoment vervroegd van 12-13 jaar naar het jaar waarin kinderen 10 worden. Tot slot vond ook de start van de inhaalcampagne in 2022 plaats. Hierbij kregen ongevaccineerde jongvolwassenen een uitnodiging om zich alsnog te laten vaccineren. Er was geen verschil in bijwerkingenpatroon tussen de verschillende leeftijdsgroepen en geslachten in de meldingen.

Vragenlijstonderzoeken RVP-vaccins
Naast het verzamelen en analyseren van de binnengekomen meldingen, voert Lareb op dit moment ook drie vragenlijstonderzoeken uit. Hierbij kijken wij naar mogelijke bijwerkingen na vaccinatie binnen het RVP bij 0 tot 4 jarigen, bij 9 en 10 jarigen en bij zwangere vrouwen.

Uit dit laatste onderzoek blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor negatieve zwangerschapsuitkomsten na DKT-vaccinatie (22 wekenprik). De resultaten van de andere onderzoeken worden op een later moment verwacht en gedeeld.

Geen signaleringen
Op basis van de ontvangen meldingen in 2022 zijn er geen signaleringen voor bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden als het gaat om de vaccinveiligheid binnen het RVP.

Bekijk hier het jaarrapport met meldingen van bijwerkingen na vaccinatie binnen het Rijksvaccinatieprogramma 2022.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2022
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!