Lareb ontving tot juni 2022 honderd meldingen van mensen met een schildklieraandoening bij wie de schildklierfunctie na coronavaccinatie ontregeld was

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 201 meldingen van ontregelde schildklierfunctie na coronavaccinatie tot juni 2022. Er waren toen ongeveer 36 miljoen coronavaccinaties gezet in Nederland. Het is nog onduidelijk of de coronavaccins schildklierfunctiestoornissen kunnen veroorzaken.

Lareb ontving tot juni 2022 honderd meldingen van mensen met een schildklieraandoening bij wie de schildklierfunctie na coronavaccinatie ontregeld was. Daarnaast kwamen er 39 meldingen binnen van niet-chronische schildklierontsteking. Bij 62 meldingen van schildklierfunctieontregeling is het onduidelijk of mensen al een schildklierstoornis hadden voor vaccinatie.

De meeste mensen gaven aan het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty) gekregen te hebben (61%). Maar er zijn ook meldingen bij de andere coronavaccins. De meldingen betroffen vooral de eerste en de tweede coronavaccinatie. Gemiddeld ontstonden de klachten van schildklierontregeling 18 dagen na de vaccinatie. Bij 60% begonnen de klachten al binnen 10 dagen. De meeste mensen waren herstellende of nog niet hersteld op moment van het melden.

Veroorzaakt coronavaccinatie schildklierfunctiestoornissen?
Jaarlijks wordt bij 3 tot 17 op 10.000 mensen een te snel of te traag werkende schildklier vastgesteld. Ontregeling van een schildklieraandoening komt vaker voor, ook zonder vaccinatie en ook wanneer schildkliermedicatie goed is ingesteld. Daarnaast ontbreekt kennis over hoe vaccinatie een ontregeling kan veroorzaken. Daardoor kunnen er nog geen conclusies worden getrokken over de relatie tussen vaccinatie en (ontregeling van) schildklierfunctiestoornissen.

Lees meer informatie in het artikel in het patiëntenmagazine Schild.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Lareb
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lareb.nl/news/meldingen-schildklierfunctiestoornissen-na-coronavaccinatie
Originele titel: Meldingen schildklierfunctiestoornissen na coronavaccinatie
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2023-01-12


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com