Lareb ontving tot juni 2022 honderd meldingen van mensen met een schildklieraandoening bij wie de schildklierfunctie na coronavaccinatie ontregeld was

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 201 meldingen van ontregelde schildklierfunctie na coronavaccinatie tot juni 2022. Er waren toen ongeveer 36 miljoen coronavaccinaties gezet in Nederland. Het is nog onduidelijk of de coronavaccins schildklierfunctiestoornissen kunnen veroorzaken.

Lareb ontving tot juni 2022 honderd meldingen van mensen met een schildklieraandoening bij wie de schildklierfunctie na coronavaccinatie ontregeld was. Daarnaast kwamen er 39 meldingen binnen van niet-chronische schildklierontsteking. Bij 62 meldingen van schildklierfunctieontregeling is het onduidelijk of mensen al een schildklierstoornis hadden voor vaccinatie.

De meeste mensen gaven aan het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty) gekregen te hebben (61%). Maar er zijn ook meldingen bij de andere coronavaccins. De meldingen betroffen vooral de eerste en de tweede coronavaccinatie. Gemiddeld ontstonden de klachten van schildklierontregeling 18 dagen na de vaccinatie. Bij 60% begonnen de klachten al binnen 10 dagen. De meeste mensen waren herstellende of nog niet hersteld op moment van het melden.

Veroorzaakt coronavaccinatie schildklierfunctiestoornissen?
Jaarlijks wordt bij 3 tot 17 op 10.000 mensen een te snel of te traag werkende schildklier vastgesteld. Ontregeling van een schildklieraandoening komt vaker voor, ook zonder vaccinatie en ook wanneer schildkliermedicatie goed is ingesteld. Daarnaast ontbreekt kennis over hoe vaccinatie een ontregeling kan veroorzaken. Daardoor kunnen er nog geen conclusies worden getrokken over de relatie tussen vaccinatie en (ontregeling van) schildklierfunctiestoornissen.

Lees meer informatie in het artikel in het patiëntenmagazine Schild.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meldingen schildklierfunctiestoornissen na coronavaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 12 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!