Alleen het wettelijk preferentiebeleid is toegestaan

Soms krijgen verzekerden van hun apotheek een ander geneesmiddel dan zij gewend zijn. Dat geneesmiddel heeft dan dezelfde werkzame stof, maar is van een andere fabrikant en ziet er anders uit. Meestal komt dit door het preferentiebeleid van de zorgverzekeraar. De Geschillencommissie Zorgverzekeringen verduidelijkt in recente uitspraken het preferentiebeleid.

Alleen het wettelijk preferentiebeleid is toegestaan
De basisregel is: een verzekerde heeft recht op door de minister aangewezen geregistreerde onderling vervangbare geneesmiddelen (Geneesmiddelenvergoedingssysteem, GVS). Het wettelijke gedefinieerde preferentiebeleid is de enige toegestane beperking hierop.

Verduidelijking uitvoering wettelijk preferentiebeleid
Een zorgverzekeraar kan één of meer geneesmiddelen met een bepaalde werkzame stof als preferent aanwijzen. Daarbij zijn de volgende zaken van belang:

  • Is het gebruik van een preferent geneesmiddel medisch niet verantwoord voor de verzekerde? Dan is het aan de voorschrijver (bijvoorbeeld de huisarts) om de ‘medische noodzaak’ toe te lichten.
  • Twijfelt de apotheker over de gegeven toelichting? Dan moet deze contact opnemen met de voorschrijver.
  • Als zij er samen niet uitkomen moet de apotheker vanuit zijn vakkennis onderbouwen waarom de behandeling met het preferente geneesmiddel wél medisch verantwoord is voor de verzekerde.
  • Hierbij kan de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen worden gebruikt.

Informatieplicht door zorgverzekeraar
Voert een zorgverzekeraar een preferentiebeleid? Dan moet deze verzekerden hierover tijdig via de polisvoorwaarden en website informeren.  

Over de SKGZ
De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen lost problemen tussen consumenten en zorgverzekeraars op. Dit gebeurt door voorlichting via de Zorgverzekeringslijn, bemiddeling via de Ombudsman Zorgverzekeringen en uitspraken door de Geschillencommissie Zorgverzekeringen. De SKGZ is één van de vier erkende ADR-instanties in Nederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SKGZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SKGZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: De Geschillencommissie Zorgverzekeringen verduidelijkt het preferentiebeleid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 sep 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!