Zij ontvingen hun medicatie gemiddeld een keer per elf dagen

Nederlandse apotheken verstrekten in 2017 aan ongeveer een half miljoen mensen medicatie via weekdoseersystemen. Zij ontvingen hun medicatie gemiddeld een keer per elf dagen. Twee derde van de medicatierolgebruikers ontving daarin een maagbeschermer en bijna de helft een cholesterolverlager. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Een weekdoseerverpakking of geïndividualiseerde distributievorm is vaak een medicijnrol die bestaat uit een lint plastic zakjes. De apotheek verpakt, ondersteund door een geautomatiseerd proces, de geneesmiddelen per patiënt per innamemoment. Het etiketteren van de zakjes inclusief vermelding van patiënt,- geneesmiddelgegevens en inname-instructies maakt onderdeel uit van dat proces. De medicatierollen worden wekelijks dan wel eenmaal per twee of drie weken geleverd.

De SFK beschikt alleen over gegevens van de geneesmiddelen in de medicatierollen voor de mensen die thuis wonen of ‘zelfstandig’ in een verzorgingshuis. De cijfers op deze pagina hebben uitsluitend betrekking op deze groep.

Overigens kunnen patiënten die week-doseerverpakkingen ontvangen daarnaast ook geneesmiddelen gebruiken die niet in zo’n systeem kunnen worden geleverd. Dit geldt bijvoorbeeld voor geneesmiddelen die in poedervorm in zakjes worden verstrekt. Ook antistollingsmiddelen van het vitamine-K-antagonisten-type worden vaak buiten de weekleveringen om verstrekt, omdat daarbij de dosering kan wijzigen naar aanleiding van de meting van de bloedstollingstijd.

Gemiddeld worden aan de half miljoen mensen die hun geneesmiddelen in weekverpakkingen ontvangen zes verschillende middelen op ATC3-niveau (farmacotherapeutische subgroep) verstrekt. Ongeveer 11% van die half miljoen kreeg slechts één of twee geneesmiddelen uit verschillende ATC3-groepen via een weeklevering. Bij deze mensen gaat het vooral om middelen die werken op het centraal zenuwstelsel, zoals antipsychotica, antidepressiva en anti-epileptica. De grootste groep medicatierolgebruikers (63%) ontvangt vier tot en met acht verschillende geneesmiddelen in de rol. Nog geen 1% krijgt dertien middelen of meer in een medicatierol.

Aan ongeveer twee derde van alle mensen die hun medicatie in weekdoseerverpakkingen ontvangen, worden maagzuurremmers verstrekt en aan de helft cholesterolverlagers. Dit betekent dat nogal wat mensen beide middelen in hun medicatierol krijgen. Toch bedraagt het aantal mensen dat alleen deze twee middelen krijgt maar net iets minder dan 150. De combinatie waarbij aan deze middelen nog een ACE-remmer, een bètablokker (beide tegen hoge bloeddruk) en een oraal bloedglucoseverlagend middel zijn toegevoegd, worden in een medicatierol aan ruim tien keer zoveel mensen verstrekt.

Elf dagen
Mensen met geneesmiddelen in medicatierollen kregen deze in 2017 gemiddeld 32 keer per jaar geleverd. Dit komt neer op één keer per 11,3 dagen. Dat gemiddelde bedroeg in 2013 nog 9,6 dagen. Zorgverzekeraars stimuleren deze ontwikkeling, waarbij apotheken de frequentie van weekleveringen verlagen door voor meerdere weken tegelijk te leveren. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Half miljoen mensen krijgt medicatie in weeksysteem
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 18 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!