Tot nu toe werden alleen mensen die als vrouw geregistreerd stonden automatisch uitgenodigd voor onderzoeken naar baarmoederhalskanker en borstkanker

Vanaf oktober 2022 is het voor transgender en intersekse mensen makkelijker om mee te doen aan de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker en borstkanker. Als zij een baarmoeder en/of borstweefsel hebben, kunnen zij zich aanmelden bij Bevolkingsonderzoek Nederland. Dit hoeft maar 1 keer, daarna krijgen zij automatisch uitnodigingen voor deze bevolkingsonderzoeken.

Tot nu toe werden alleen mensen die als vrouw geregistreerd stonden automatisch uitgenodigd voor deze onderzoeken. Transgender en intersekse mensen die geen V op hun ID-bewijs hadden, moesten zichzelf aanmelden en zelf hun screening regelen via een arts. Met de automatische uitnodiging na de eenmalige aanmelding verandert dit. Daarmee wordt het bevolkingsonderzoek gelijkwaardiger en toegankelijker, ongeacht hoe het geslacht geregistreerd staat bij de gemeente. 

Voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker verandert er niets. Daarvoor geldt dat alle mensen in de leeftijd van 55 t/m 75 jaar worden uitgenodigd. Hierbij speelt de geslachtsregistratie geen rol.

Meer informatie procedure bevolkingsonderzoek
In de folder ‘Uw geslachtsregistratie en bevolkingsonderzoeken naar kanker’  staat meer informatie over de doelgroepen en procedure. Op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland vindt u een aanmeldformulier en antwoorden op veelgestelde vragen. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bevolkingsonderzoeken toegankelijker voor transgender en intersekse personen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 05 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!