Tot nu toe werden alleen mensen die als vrouw geregistreerd stonden automatisch uitgenodigd voor onderzoeken naar baarmoederhalskanker en borstkanker

Vanaf oktober 2022 is het voor transgender en intersekse mensen makkelijker om mee te doen aan de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker en borstkanker. Als zij een baarmoeder en/of borstweefsel hebben, kunnen zij zich aanmelden bij Bevolkingsonderzoek Nederland. Dit hoeft maar 1 keer, daarna krijgen zij automatisch uitnodigingen voor deze bevolkingsonderzoeken.

Tot nu toe werden alleen mensen die als vrouw geregistreerd stonden automatisch uitgenodigd voor deze onderzoeken. Transgender en intersekse mensen die geen V op hun ID-bewijs hadden, moesten zichzelf aanmelden en zelf hun screening regelen via een arts. Met de automatische uitnodiging na de eenmalige aanmelding verandert dit. Daarmee wordt het bevolkingsonderzoek gelijkwaardiger en toegankelijker, ongeacht hoe het geslacht geregistreerd staat bij de gemeente. 

Voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker verandert er niets. Daarvoor geldt dat alle mensen in de leeftijd van 55 t/m 75 jaar worden uitgenodigd. Hierbij speelt de geslachtsregistratie geen rol.

Meer informatie procedure bevolkingsonderzoek
In de folder ‘Uw geslachtsregistratie en bevolkingsonderzoeken naar kanker’  staat meer informatie over de doelgroepen en procedure. Op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland vindt u een aanmeldformulier en antwoorden op veelgestelde vragen. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/bevolkingsonderzoeken-toegankelijker-voor-transgender-en-intersekse-personen
Originele titel: Bevolkingsonderzoeken toegankelijker voor transgender en intersekse personen
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-10-05


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com