Spanning en angst zorgt voor de meeste twijfel over deelname aan het bevolkingsonderzoek

Maandag 15 januari is de landelijke campagne: “Laten we het eens over BMHK(baarmoederhalskanker) hebben gestart. Heb jij het uitstrijkje of de zelftest al #gedaan?” Hiermee vragen het RIVM, Bevolkingsonderzoek Nederland en KWF(Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding) voor het eerst samen aandacht voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Meer aandacht is nodig omdat het aantal deelnemers de laatste jaren terugloopt.

Het aantal deelnemers is het laagst in de groep 30 – tot 34-jarigen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. In deze groep heeft 20,2% HPV. Ook praat 1 op de 3 vrouwen uit deze leeftijdsgroep niet over het bevolkingsonderzoek omdat ze dit moeilijk vindt of er te weinig over weet. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Bevolkingsonderzoek Nederland.

De juiste kennis en een goed gesprek
Spanning en angst zorgt voor de meeste twijfel over deelname aan het bevolkingsonderzoek. Deze angst is er voor het uitstrijkje zelf en voor de uitslag. De juiste kennis en een goed gesprek over ervaringen met het uitstrijkje en de zelftest kan vrouwen steun bieden en de angst mogelijk verminderen. Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF(Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding) roepen daarom op om het gesprek aan te gaan. Zij doen dit samen met vrouwen die hun ervaringen delen via social media, podcasts en het platform bmhk.nl en met een social mediacampagne.

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Landelijke campagne bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van start
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!