Driekwart van de volwassenen is voor een verbod op blurring met alcohol 

Het Trimbos-instituut onderzocht het draagvlak voor beleidsmaatregelen gericht op het verminderen van alcoholgebruik. Hieruit blijkt dat 65% van de volwassenen vóór een verbod op alcoholreclame is. Ook maakt het onderzoek duidelijk dat er weinig draagvlak is voor blurring met alcohol, zogenaamde mengformules waardoor het wijntje bij de kapper of in de supermarkt mogelijk wordt. Driekwart van de volwassenen vindt een verbod op blurring met alcohol (heel) goed.

Alcoholgebruik vergroot het risico op schade voor de drinker zelf én voor anderen in de maatschappij. Vooral beleidsmaatregelen kunnen ervoor zorgen dat alcoholgebruik en de daaraan gerelateerde schade vermindert. Dan gaat het om het verminderen van de beschikbaarheid van alcohol, een verbod op alcoholreclame en een prijsverhoging van alcohol.

Het draagvlak voor beleidsmaatregelen gericht op het verminderen van alcoholgebruik is als volgt:

Verbod op blurring met alcohol
Drie kwart (74%) van de volwassenen vindt een verbod op blurring met alcohol (heel) goed. Blurring met alcohol vergroot juist de beschikbaarheid van alcohol.

Verbod op alcoholreclame
Twee derde (65%) van de volwassenen vindt een verbod op alcoholreclame (heel) goed. Het zien van alcoholreclame vergroot de kans dat jongeren en jongvolwassenen eerder starten met alcohol drinken en meer gaan drinken.

Waarschuwing over de risico’s van alcoholgebruik op het etiket
Ruim zes op de tien (63%) volwassenen vindt het verplicht vermelden van de risico’s van alcoholgebruik op de verpakking (heel) goed. Alcoholetikettering kan de bewustwording over alcoholschade vergroten en alcoholgebruik verminderen.

Prijsmaatregelen: verbod op prijsacties en prijsverhoging
Van de volwassenen vindt 44% een verbod op kortingen op alcohol in de supermarkt of horeca (heel) goed. Daarnaast vindt 40% van de volwassenen een hogere prijs voor alcohol (heel) goed. Prijsmaatregelen kunnen alcoholgebruik en de daaraan gerelateerde schade verminderen.

Alcohol alléén te koop in slijterijen
Bijna vier op de tien (38%) volwassenen vindt het (heel) goed als alcohol alléén nog in de slijterij te koop is, dus niet meer in andere winkels zoals in de supermarkt. Dit verkleint de beschikbaarheid van alcohol.

Tal van wetenschappelijke studies hebben laten zien dat het verminderen van de beschikbaarheid van alcohol, een verbod op alcoholreclame en een prijsverhoging van alcohol kosteneffectief, betaalbaar en uitvoerbaar zijn. Deze beleidsmaatregelen worden dan ook door de WHO en het RIVM geadviseerd.

Het Trimbos-instituut onderzocht wat het draagvlak is voor een aantal van deze maatregelen onder 5901 volwassenen (18 jaar en ouder) uit het I&O Research Panel.

Lees meer over alcoholschade en effectieve beleidsmaatregelen

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Trimbos-instituut
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Trimbos-instituut
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.trimbos.nl/
Originele titel: Meerderheid volwassenen vóór verbod op alcoholreclame en tegen blurring met alcohol
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-11-24

Relevante artikelen ...

Langdurige vogelgriep meest opvallende uitbraak 2021 In Nederland zijn in 2021 geen mensen besmet met vogelgriep De vogelgriep (variant H5N1) was de meest opvallende uitbraak in 2021. In oktober van d... Anders Fri, 04 Nov 2022, 09:51:47
Lachgas gebruik is aan het dalen, drugsgebruik stabiel In 2021 gebruikte 1,6 procent van de volwassen Nederlanders lachgas Het aantal gebruikers van cannabis, ecstasy en cocaïne in de algemene bevolking b... Anders Sun, 30 Oct 2022, 08:29:46
Er zijn minder mensen gestopt met roken In het Nationaal Preventieakkoord heeft de overheid als doel gesteld dat jaarlijks 50 procent van de rokers een serieuze stoppoging doet In 2021 hebb... Anders Mon, 13 Jun 2022, 11:06:57
Geen aanwijzingen dat chroom-6 uit medische implantaten schadelijk zijn Chroom-6 kan in het lichaam vrijkomen als een implantaat in contact komt met lichaamsvloeistoffen rondom het implantaat Chroom-6 uit medische implant... Anders Thu, 19 May 2022, 06:04:54
Rond de zwangerschap blijft alcoholgebruik gelijk Driekwart van de vrouwen mindert of stopt met alcohol drinken als ze zwanger willen worden De meeste vrouwen passen hun alcoholgebruik aan als zij zw... Anders Mon, 09 May 2022, 10:39:08
Wegwerpplastic in de ban voor een schoner milieu De maatregelen hebben als doel de enorme aantallen plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid te verminderen In 2024 zijn plastic we... Anders Tue, 29 Mar 2022, 13:44:50

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com