Jongvolwassenen zijn niet of nauwelijks bekend met HPV (humaan papillomavirus)en de grote kans op besmetting met het virus

Begin 2023 ontvangen ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen de uitnodiging voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus ( HPV (humaan papillomavirus)). Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen van 19 tot 27 jaar. Ongeveer de helft van de vrouwen in deze leeftijdscategorie is al op jongere leeftijd gevaccineerd. Uit onderzoek blijkt dat jongeren niet of nauwelijks bekend zijn met het virus. Een op de vijf noemt de kans op een HPV-besmetting waarschijnlijk, terwijl vier op de vijf daadwerkelijk besmet raakt. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker en werd in 2022 voor het eerst behalve aan meisjes ook aan jongens aangeboden. En met succes: Ruim 50% van de jongens heeft een eerste vaccinatie tegen HPV gehaald. Dit voorjaar ontvangen naast de groep jongvolwassenen opnieuw ruim 800.000 tieners1  onder de 18 een uitnodiging. 

Nauwelijks bekend met HPV
Jongvolwassenen zijn niet of nauwelijks bekend met HPV (humaan papillomavirus)en de grote kans op besmetting met het virus. Deze zomer ging het RIVM met hen in gesprek om te ontdekken aan welke informatie behoefte is en via welke kanalen deze het beste kan worden verspreid. De uitkomst: een neutrale en luchtige boodschap op plekken waar jongvolwassenen toch al komen. In de voorlichtingscampagne via diverse social media staat een HPV-kennisquiz centraal, zodat jongvolwassenen een geïnformeerde keuze over de HPV-vaccinatie kunnen maken.

Zelf een afspraak plannen
Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen vanaf week 2 via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Deze speciale website maakt deel uit van de campagne die door RIVM en GGD GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio)Nederland is ontwikkeld. Voor een goede en langdurige bescherming zijn twee vaccinaties nodig, met een half jaar ertussen. De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. De vaccinatie is voor zowel tieners als jongvolwassenen tot en met 26 jaar kosteloos. 

Advies WHO(World Health Organization )
De eenmalige uitbreiding van de HPV-vaccinatie in 2022 en 2023 volgt na een advies van de Gezondheidsraad en is in lijn met de doelstelling van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De WHO wil een vaccinatiegraad van 90% onder meisjes realiseren om baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen – in Nederland is de volledige deelname onder meisjes langzaam toegenomen tot bijna 70%. Van de jongens tussen de 9 en 18 jaar, waarvan de helft begin vorig jaar voor het eerst een uitnodiging ontving, heeft tot  nu toe ruim 50% de eerste vaccinatie tegen HPV gehaald.  

Bescherming tegen hoogrisico-typen
HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen mee geïnfecteerd raken. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig en kan na jaren (een voorstadium van) kanker ontstaan. Er zijn meer dan honderd typen HPV, waaronder een aantal varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk, samen veroorzaken ze zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers. Het vaccin dat in het Rijksvaccinatieprogramma wordt aangeboden, beschermt tegen deze twee typen. Vaccinatie draagt ook bij aan de bescherming van de gehele bevolking via groepsimmuniteit doordat het virus zich minder makkelijk kan verspreiden. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat dan om zo’n 1.100 vrouwen en circa 400 mannen.

1. In 2022 zijn ongevaccineerde jongens en meisjes die geboren zijn in 2004, 2006, 2008, 2009 en 2012 uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie. In 2023 ontvangen ongevaccineerde jongens en meisjes uit 2005, 2007, 2010, 2011 en 2013 hiervoor een uitnodiging.

Meer informatie: Keuzehulp voor HPV-vaccinatie 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ruim twee miljoen uitnodigingen HPV-vaccinatie in 2023
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!