De gemuteerde variant van het virus uit Engeland is een extra gevaar voor zorgpersoneel

Aan de vooravond van het ‘vaccinatiedebat’ roept CNV Zorg & Welzijn de Tweede Kamer op om meer aandacht te geven aan de nijpende situatie van het zorgpersoneel. Volgens het RIVM is inmiddels 16 procent van alle personen met een positieve test werkzaam in de zorg. Het ziekteverzuim in de zorg is binnen sommige zorgorganisaties tot boven de 10% gestegen. Dat betekent dat in december ongeveer 70 duizend zorgmedewerkers niet inzetbaar waren. Daarnaast is er onduidelijkheid over het vaccinatiebeleid, wie is precies wanneer aan de beurt? En dan zijn er verkeerde richtlijnen rondom beschermende middelen: het RIVM adviseert het gebruik van mond/neusmaskers die de zorgverleners onvoldoende beschermen. 

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: “Op drie vlakken moet het voor zorgpersoneel direct beter geregeld worden. Vaccinatie, compensatie bij ziekte door coronabesmettingen en beschermingsmiddelen vanwege nieuwe varianten van het virus. De komende maanden worden toch al bijzonder zwaar voor het zorgpersoneel, als we niet beter voor hen gaan zorgen, dan dreigt een lijdensweg met permanente gevolgen voor de kwaliteit van de gezondheidszorg.”

Vaccinatie
CNV Zorg en Welzijn pleit daarom voor snelle duidelijkheid over op basis waarvan, wanneer, welke groepen zorgverleners gevaccineerd zullen worden. Nu lijkt het dat wie het hardst schreeuwt, het eerst aan de beurt is. Daarbij moeten medewerkers in de eerste lijn en de GGZ worden opgenomen in de prioriteitenlijst van minister de Jonge. In de GGZ wordt vaak onder dezelfde omstandigheden gewerkt als in de ziekenhuizen waar het gaat om het leveren van acute zorg. 

Compensatie
Inmiddels zijn zo’n 100.000 zorgmedewerkers besmet (geweest) met COVID-19. Veelal omdat zorgverleners, met name aan het begin van de uitbraak, onbeschermd hun werk moesten doen. Een deel van de besmette zorgverleners zal langdurige klachten houden en er door ziekte mogelijk in inkomen op achteruit gaan. Het kabinet heeft eerder aangegeven de particuliere stichting ‘Zorg na Werk in Coronazorg’ met maximaal 10 miljoen te steunen. Dat is veel te weinig. Wij pleiten voor volledige doorbetaling van de eerste twee ziektejaren voor zorgpersoneel dat langdurig uitvalt vanwege Covid-gerelateerde klachten. Mocht een zorgmedewerker na twee jaar langdurig ziek blijven omdat zij of hij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is geraakt, dan pleiten wij voor een aanvulling op de WIA of IVA uitkering. 

Beschermingsmiddelen
De gemuteerde variant van het virus uit Engeland is een extra gevaar voor zorgpersoneel. De gemuteerde variant lijkt nog besmettelijker. Dit vraagt om een aanpassing van de huidige RIVM-richtlijnen. Deze gaan nu enkel uit van het dragen van een FFP2 masker (een mond-neus masker dat niet alleen patiënt, maar ook zorgverlener beschermd) bij hoog risico handelingen bij patiënten met Covid19. Deze richtlijn moet zo snel mogelijk worden aangepast naar het standaard gebruik van een FFP2 masker bij (risico op) werken met besmette patiënten. Dit is in lijn met het advies van de WHO en met de ontwikkelingen die we bijvoorbeeld in Engeland zien, waar mede door de nieuwe Covidvariant standaard met een type masker wordt gewerkt dat zorgverleners beter beschermt. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg & Welzijn / Andre van der Vlugt
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: CNV Zorg & Welzijn zeer ongerust over situatie zorgpersoneel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 04 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!