Iedereen die op een evenement is vertrouwt erop dat als er zorg nodig is, deze zorg goed is

De eerste stappen in de implementatie van de veldnorm evenementenzorg zijn gezet. Om de kwaliteit van de zorg op evenementen verder te verbeteren is een gestandaardiseerde manier van werken in de hele keten nodig. Dit blijkt uit inspectiebezoeken van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan evenementen.

Iedereen die op een evenement is vertrouwt erop dat als er zorg nodig is, deze zorg goed is. Omdat de IGJ signalen ontving dat dit niet overal zo was én omdat sinds januari 2022 de Veldnorm evenementenzorg (VNEZ) is vastgesteld, voerde de inspectie in 2022 voor het eerst toezicht uit naar de zorgverlening op evenementen. De inspectie keek daarbij naar de gehele keten van de zorgverlening op een evenement: van de vergunningverlening tot aan de evaluatie van de zorgverlening.

Inspectiebezoeken
De IGJ bezocht Oranjebloesem in Amsterdam, de halve marathon van Zwolle, Jera on Air in Ysselsteyn, Mud Masters en de Halloween Fright Nights in Biddinghuizen. De risico’s bij deze evenementen liepen uiteen: van lichamelijk letsel tot overmatig middelengebruik. Het is daarom belangrijk dat de inzet van de zorgverleners op de te verwachten zorgvraag is afgestemd.

En dat de verschillende partijen die zorg verlenen op een evenement goed met elkaar samenwerken en weten wie waarvoor verantwoordelijk is. De IGJ keek wat op deze punten goed ging bij de  evenementenzorgaanbieders en waar verbetering nodig was. De uitkomsten van deze bezoeken zijn gepubliceerd op de website van de inspectie.  

Uitkomsten
Om de kwaliteit van de zorg op evenementen verder te verbeteren doet de IGJ een aantal aanbevelingen. Dit op basis van de geconstateerde verbeterpunten, gesprekken met veldpartijen en evaluaties van de zorgverlening door de zorgaanbieders. De aanbevelingen zijn gericht aan de evenementenzorgorganisaties én de andere partijen die bij evenementenzorg zijn betrokken. 

Zo moet er onder meer een compleet zorgplan zijn dat voldoet aan alle eisen van de VNEZ. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zorgverleners worden ingezet die niet alleen bevoegd maar ook bekwaam zijn om goede zorg te verlenen op een evenement. En dat de verschillende partijen die zorg verlenen op een evenement goed met elkaar samenwerken en weten wie waarvoor verantwoordelijk is.

Vervolg
Naar aanleiding van de uitkomsten van het toezicht, publiceert de werkgroep VNEZ een toelichting op de Veldnorm. De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de vergunningverlening voor evenementen en publiceerde hierover dinsdag 14 maart een bericht met aandachtspunten. De IGJ zal ook dit jaar aandacht blijven houden voor de kwaliteit van de zorg op evenementen.

Publicaties
Factsheet Samen werken aan goede zorg op evenementen

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 14 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!