Over heel 2023 bekeken zullen openbaar apothekers naar verwachting zo’n 160.000 mensen helpen met een geneesmiddel waarvoor de IGJ tijdelijke toestemming heeft gegeven

Openbaar apothekers verstrekken in 2023 naar verwachting bijna 500.000 keer een geneesmiddel waarvoor de IGJ tijdelijk toestemming heeft gegeven. In de eerste tien maanden van 2023 werden 150 verschillende producten met zo’n toestemming verstrekt.

Als een tekort ontstaat van een noodzakelijk geneesmiddel waarbij onvoldoende alternatieven verkrijgbaar zijn, kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besluiten om tijdelijk toestemming te geven voor het betrekken van alternatieve geneesmiddelen uit andere EU-lidstaten (inclusief het Verenigd Koninkrijk) of uit één van de MRA[1]-landen. Het gaat dan meestal om alternatieven met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm als het geneesmiddel waar een tekort aan is. Deze - in Nederland niet geregistreerde - geneesmiddelen kunnen worden aangemeld voor opname in de G-Standaard in de productgroep Tijdelijke toestemming (TT). Hierdoor kan medicatiebewaking plaatsvinden en is het declaratieverkeer transparant.

Volgens KNMP Farmanco kan ruim 6% van de tekorten opgelost worden met een geïmporteerd product. In de eerste tien maanden van 2023 verstrekten openbaar apothekers voor ruim 150 verschillende combinaties van werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm (PRK’s) een product met een tijdelijke toestemming. In 2022 betrof het in de vergelijkbare periode nog 100 verschillende PRK’s.

Over heel 2023 bekeken zullen openbaar apothekers naar verwachting zo’n 160.000 mensen helpen met een geneesmiddel waarvoor de IGJ tijdelijke toestemming heeft gegeven. Dat is een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2022. De kosten stijgen waarschijnlijk met bijna 60% naar € 9,3 miljoen in 2023. De SFK schat in dat wanneer de geneesmiddelen wel regulier in Nederland beschikbaar waren geweest, de kosten waarschijnlijk de helft zouden zijn geweest. Het aantal verstrekkingen van producten zal waarschijnlijk met 70% stijgen; van bijna 290.000 naar 495.000. Met 130.000 verstrekkingen in de eerste tien maanden van dit jaar, verstrekten apothekers promethazine tabletten het vaakst als TT-middel.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kosten voor tijdelijke toestemming € 9,3 mln
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 dec 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!