Onderzoekes zijn er van overtuigd dat medicinale cannabis kan helpen bij bepaalde aandoeningen, waaronder chronische pijn

Sinds jaar en dag ondersteunt Bedrocan externe onderzoekers financieel, maar deze aanpak is aan vernieuwing toe. Bedrocan is namelijk een eigen cannabisonderzoekscentrum gestart waar klinisch onderzoek verricht gaat worden naar de werking van de eigen cannabisproducten, die geproduceerd worden in opdracht van de Nederlandse overheid. De Nederlandse cannabinoïden-onderzoeker Matthijs Bossong is aangetrokken om het onderzoekscentrum Clinical Research Unit in Utrecht te leiden.

De Clinical Research Unit was een lang gekoesterde wens van Bedrocan’s Chief Scientific Officer Mikael Kowal: ‘Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan met de door ons geproduceerde cannabisproducten, maar het zijn de onderzoekers die bepalen wat er onderzocht wordt. Door ons eigen onderzoek te doen, bepalen wij de richting.”

De eerste studie is al goedgekeurd door de medisch ethische commissie. Mikael: “We nemen de producten Bedrocan® en Bediol® onder de loep. De studie zal de risicofactoren van het gebruik van cannabis bepalen en hopelijk dienen als een leidraad voor patiënten over hoe ze deze producten veilig kunnen gebruiken, d.w.z. op een manier die geen angst of psychotische symptomen veroorzaakt.”

Chronische pijn
Het plan voor de toekomst is om een samenhangend klinisch onderzoeksprogramma samen te stellen dat een specifieke medische indicatie aanpakt, zoals chronische neuropathische pijn. Matthijs Bossong hierover: “Door mijn jarenlange ervaring als onderzoeker ben ik er van overtuigd dat medicinale cannabis kan helpen bij bepaalde aandoeningen, waaronder chronische pijn. Het probleem met klinisch onderzoek met cannabis is echter dat er grote verschillen bestaan tussen de onderzoeken. Zo kunnen de toedieningswijze, dosering en cannabissamenstelling variëren, waardoor de resultaten lastig te interpreteren zijn. We gaan onderzoek doen met de gestandaardiseerde producten van Bedrocan, wat hopelijk zal bijdragen aan de bereidheid van artsen om medicinale cannabis voor te schrijven.”

Cannabisonderzoekscentrum
CEO Jaap Erkelens is zeer tevreden met de opening van het cannabisonderzoekscentrum: “We kunnen nu gericht onderzoek doen naar de effecten van de cannabisproducten die wij in opdracht van de Nederlandse overheid produceren. Dat is de enige manier om bij regelgevende instanties officiële erkenning te krijgen voor veiligheid en werkzaamheid van onze producten. Dit is iets waar wij als het bedrijf altijd al naar hebben gestreefd, en nu met de opening van de Clinical Research Unit komt dat een stap dichterbij.”

Bron: Bedrocan


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Bedrocan
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Bedrocan
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bedrocan opent eigen cannabisonderzoekscentrum
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 14 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!