(advertentie)

De meeste socialmediakanalen staan vol schattige babykiekjes die ouders naar hartenlust delen.

Toch maakt zestig procent (57%) van de jonge ouders zich zorgen om de privacy van hun kind. Dit blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl onder meer dan duizend (aanstaande) ouders over hun socialmedia- en smartphonegebruik.

Trots

59 procent van de jonge ouders deelt foto’s van hun kroost op één of meerdere online kanalen. De belangrijkste reden om dit te doen is omdat zij trots zijn op hun kindje (77%). Van de ouders die geen foto’s op social media delen, wordt het beschermen van de privacy van hun kindje als belangrijkste reden genoemd om dit niet te willen (82%). Daarnaast maakt meer dan de helft (55%) zich zorgen dat wat zij delen misbruikt kan worden door anderen of wat zij delen ‘voor altijd’ op het internet blijft staan (54%).
Irritatie om delen foto’s

Ruim driekwart (76%) van de ouders vindt dat andere papa’s en mama’s te vaak iets over hun kinderen posten op social media. Dat is opmerkelijk, aangezien maar 11 procent van de jonge ouders vindt dat zij dit zelf ook te vaak doet. Foto’s van mijlpalen (64%) en foto’s van ouders samen met hun kinderen (59%) worden het meest gedeeld.
Facebook populairst

Smartphones worden door (aanstaande) ouders het meest gebruikt voor social media, gevolgd door een-op-eencontact met anderen en het maken van foto’s en video’s. Facebook is veruit het populairste socialmediakanaal onder aanstaande en jonge ouders die actief zijn op social media (95%). Ongeveer de helft van hen gebruikt Instagram en bijna een vijfde gebruikt Snapchat.

Socialmediakanalen worden daarnaast door 41 procent van de zwangere vrouwen gebruikt om een zwangerschapsaankondiging te delen. Ruim een kwart (29%) deelt daarnaast foto’s van hun zwangere buik op social media, of is van plan om dat te doen.

Social media maakt onzeker

Bijna de helft (47%) van alle jonge ouders vindt dat zij steun krijgen van andere ouders via social media, maar deze online wereld heeft ook een keerzijde. Ongeveer 1 op de 3 ouders (29%) geeft aan zich weleens veroordeeld te voelen door iets wat zij op social media tegenkwamen. De helft (46%) van de kersverse ouders heeft zich soms onzeker gevoeld door iets wat zij op social media tegenkwamen. Achttien procent is zelfs ooit geheel gestopt met het gebruik van een socialmediaplatform door het gedrag van anderen.

Afspraken met partner

Uit het onderzoek van 24Baby.nl blijkt dat aanstaande en jonge ouders bewust omgaan met hun socialmediagebruik. Zo maakt 85 procent van de aanstaande ouders afspraken met hun partner over het delen van foto’s van hun kindje op social media, of gaat dit nog doen. De helft van deze ouders (50%) heeft afspraken gemaakt over welke foto’s er worden gedeeld en bijna veertig procent (37%) heeft besproken hoe de foto’s worden gedeeld.

Ergeren aan eigen smartphonegebruik

Naast het socialmediagebruik van jonge ouders, is ook gekeken naar hun smartphonegebruik. Wat blijkt? 2 op de 3 Nederlandse ouders (66%) ergert zich aan hun eigen smartphonegebruik in het bijzijn van hun kinderen. Daarnaast geeft meer dan zestig procent (61%) van de ouders toe dat hun smartphone hen weleens afleidt terwijl ze met hun kinderen bezig zijn.

Bron: 24baby.nl

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2020-06-06

Relevante artikelen ...

Digitale corona-oplossingen moeten voor iedereen toegankelijk zijn VN-verdrag Handicap; recht op toegankelijkheid en bruikbaarheid Woensdag 22 april schreef Minister de Jonge in een brief aan de Kamer over slimme dig... Anders Wed, 22 Apr 2020, 17:36:52
453 duizend Nederlanders geen internet Dat blijkt uit het CBS-onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2019 dat onder 5,6 duizend mensen is gehouden Van de inwoners van Nederland ... Anders Thu, 02 Apr 2020, 07:46:53
1 op de 10 Nederlanders voelde zich eenzaam in 2019 Alleenstaanden en alleenstaande ouders voelen zich vaker eenzaam dan paren en thuiswonende kinderen In 2019 ervoer 9 procent van de Nederlandse bevol... Anders Mon, 30 Mar 2020, 13:32:35
Ouderen maken steeds meer gebruik van sociale media Vooral 65- tot 75-jarigen maken steeds meer gebruik van sociale media Het socialemediagebruik van ouderen heeft de laatste jaren een vlucht genomen. ... Anders Mon, 20 Jan 2020, 15:01:20
Meisjes meer last van online stalken of laster dan jongens Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit 5,3 procent van de 12- tot 25-jarige internetgebruikers is in 2018 n... Anders Sat, 11 Jan 2020, 13:47:29
Medische gegevens mogen gedeeld stelt 50% van de volwassenen Weigeraars zeggen zich vooral zorgen over mogelijke privacyschending en een gebrek aan gegevensbeveiliging te maken Bijna de helft van de volwassenen... Anders Tue, 14 May 2019, 13:13:13