De meeste socialmediakanalen staan vol schattige babykiekjes die ouders naar hartenlust delen.

Toch maakt zestig procent (57%) van de jonge ouders zich zorgen om de privacy van hun kind. Dit blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl onder meer dan duizend (aanstaande) ouders over hun socialmedia- en smartphonegebruik.

Trots

59 procent van de jonge ouders deelt foto’s van hun kroost op één of meerdere online kanalen. De belangrijkste reden om dit te doen is omdat zij trots zijn op hun kindje (77%). Van de ouders die geen foto’s op social media delen, wordt het beschermen van de privacy van hun kindje als belangrijkste reden genoemd om dit niet te willen (82%). Daarnaast maakt meer dan de helft (55%) zich zorgen dat wat zij delen misbruikt kan worden door anderen of wat zij delen ‘voor altijd’ op het internet blijft staan (54%).
Irritatie om delen foto’s

Ruim driekwart (76%) van de ouders vindt dat andere papa’s en mama’s te vaak iets over hun kinderen posten op social media. Dat is opmerkelijk, aangezien maar 11 procent van de jonge ouders vindt dat zij dit zelf ook te vaak doet. Foto’s van mijlpalen (64%) en foto’s van ouders samen met hun kinderen (59%) worden het meest gedeeld.
Facebook populairst

Smartphones worden door (aanstaande) ouders het meest gebruikt voor social media, gevolgd door een-op-eencontact met anderen en het maken van foto’s en video’s. Facebook is veruit het populairste socialmediakanaal onder aanstaande en jonge ouders die actief zijn op social media (95%). Ongeveer de helft van hen gebruikt Instagram en bijna een vijfde gebruikt Snapchat.

Socialmediakanalen worden daarnaast door 41 procent van de zwangere vrouwen gebruikt om een zwangerschapsaankondiging te delen. Ruim een kwart (29%) deelt daarnaast foto’s van hun zwangere buik op social media, of is van plan om dat te doen.

Social media maakt onzeker

Bijna de helft (47%) van alle jonge ouders vindt dat zij steun krijgen van andere ouders via social media, maar deze online wereld heeft ook een keerzijde. Ongeveer 1 op de 3 ouders (29%) geeft aan zich weleens veroordeeld te voelen door iets wat zij op social media tegenkwamen. De helft (46%) van de kersverse ouders heeft zich soms onzeker gevoeld door iets wat zij op social media tegenkwamen. Achttien procent is zelfs ooit geheel gestopt met het gebruik van een socialmediaplatform door het gedrag van anderen.

Afspraken met partner

Uit het onderzoek van 24Baby.nl blijkt dat aanstaande en jonge ouders bewust omgaan met hun socialmediagebruik. Zo maakt 85 procent van de aanstaande ouders afspraken met hun partner over het delen van foto’s van hun kindje op social media, of gaat dit nog doen. De helft van deze ouders (50%) heeft afspraken gemaakt over welke foto’s er worden gedeeld en bijna veertig procent (37%) heeft besproken hoe de foto’s worden gedeeld.

Ergeren aan eigen smartphonegebruik

Naast het socialmediagebruik van jonge ouders, is ook gekeken naar hun smartphonegebruik. Wat blijkt? 2 op de 3 Nederlandse ouders (66%) ergert zich aan hun eigen smartphonegebruik in het bijzijn van hun kinderen. Daarnaast geeft meer dan zestig procent (61%) van de ouders toe dat hun smartphone hen weleens afleidt terwijl ze met hun kinderen bezig zijn.

Bron: 24baby.nl

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2019-12-07

Relevante artikelen ...

Medische gegevens mogen gedeeld stelt 50% van de volwassenen Weigeraars zeggen zich vooral zorgen over mogelijke privacyschending en een gebrek aan gegevensbeveiliging te maken Bijna de helft van de volwassenen... Anders Tue, 14 May 2019, 13:13:13
We zitten uren achter een scherm 64% Nederlanders wil hun schermtijd verminderen, toch lukt het 71% niet Laptop, televisie en smartphone, onze ogen worden dagelijks blootgesteld aan ... Anders Thu, 28 Feb 2019, 13:55:05
Vaccinatieronde van start gegaan 14- tot 18-jarigen tegen meningokokken Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W Dit voorjaar ontvangen zo’n 860.000 Nederlandse jon... Anders Wed, 13 Feb 2019, 12:53:30
Informatie over gezondheid veel op internet gezocht Nederland koploper in Europa met online informatie zoeken over gezondheid Nederlanders zoeken steeds vaker informatie over gezondheid en leefstijl op... Anders Sat, 26 Jan 2019, 15:25:17
Ruim 1,1 miljoen verzekerden stappen over Er is sprake van een stijging ten opzichte van 2018 Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat op basis van voorlopige cijfers van Vektis Intelligence wete... Anders Mon, 07 Jan 2019, 20:35:09
Internationale classificaties ICF en ICF-CY gepubliceerd De ICF en ICF-CY zijn internationaal gehanteerde codeersystemen die beschrijven hoe mensen omgaan met hun gezondheidstoestand Eind december 2018 zi... Anders Mon, 07 Jan 2019, 14:07:19