Mensen met een beperking kunnen nog steeds niet optimaal gebruik maken van de digitale wereld.

Digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking is nog onvoldoende geregeld in de zorgsector. En dat terwijl er steeds meer zelfredzaamheid en eigen regie van patiënten wordt verwacht als het gaat om e-health, het elektronisch patiëntendossier en online zorgafspraken maken. Dit blijkt uit onderzoek van de stichting Accessibility dat dinsdag 23 januari aan de secretaris-generaal van VWS, Erik Gerritsen, is aangeboden.

Geen enkele website volledig toegankelijk
Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 8600 websites. Geen enkele website blijkt volledig toegankelijk en voor het merendeel van de zorgverleners die zijn geïnterviewd is digitale toegankelijkheid nog een onbekend begrip. Mensen met een beperking komen daardoor tal van obstakels tegen. Zo is een website die enkel met een muis kan worden bediend moeilijk te gebruiken voor mensen met een visuele of handbeperking. Maar ook als je wel kunt zien, kun je online tegen obstakels oplopen. Denk bijvoorbeeld aan ingewikkeld taalgebruik of het ontbreken van ondertiteling bij video’s voor mensen met een auditieve beperking.

Sluit mensen met een beperking niet uit
Illya Soffer, directeur van Ieder(in) geeft aan dat het belangrijk is om mensen met een beperking te betrekken bij de ontwikkeling van e-health toepassingen: “Apps en websites moeten ook voor mensen met een visuele, auditieve en motorische beperking toegankelijk en eenvoudig te gebruiken zijn. Daarnaast is het belangrijk dat informatie wordt aangeboden in begrijpelijke taal, zodat mensen met een (lichte) verstandelijke beperking er ook mee uit de voeten kunnen. Wanneer dat niet het geval is, sluit je mensen met een beperking uit van e-health, en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Maak e-health toegankelijk door mensen met een beperking al bij de ontwikkeling van apps en websites te betrekken. Denk er overigens aan dat de zorg voor mensen die niet digitaal vaardig zijn ook toegankelijk moet blijven. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om telefonisch afspraken te maken, moet altijd blijven bestaan.”  

Digitale toegankelijkheid op de agenda
Uit het onderzoek zijn een aantal concrete aanbevelingen gekomen waarmee zorgorganisaties direct aan de slag kunnen om hun digitale toegankelijkheid te verbeteren. Ook bij de overheid groeit de druk om digitale toegankelijkheid op de agenda te zetten. Vanuit de Wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte ligt er een verplichting om digitale informatie toegankelijk te maken. De overheid heeft inmiddels een implementatieplan geschreven met specifieke aandacht voor de toenemende digitalisering, ook in de zorg.

Monitor Digitale Toegankelijkheid in de zorg is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt door de stichting Accessibility.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Digitale toegankelijkheid in de zorg kan beter
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!